Τετάρτη , 18 Μάιος 2022

ΕΜΑ: Ασφαλής και αποτελεσματική η αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, στους 3 μήνες | ΥΓΕΙΑ

Στην ασφάλεια της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, στους 3 μήνες, αναφέρθηκε ο ΕΜΑ.

Ειδικότερα, η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε ότι τα διαθέσιμα στοιχεία υποστηρίζουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της χορήγησης της τρίτης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου κατά του Covid-19 με την παρέλευση τριών μηνών από τη δεύτερη δόση, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Εμβολιαστικής Στρατηγικής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Μάρκο Καβαλέρι κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος επίσης, στην εμβολιαστική εκστρατεία για τα παιδιά ηλικίας από 5 έως 11 ετών δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν παρουσιασθεί θέματα ασφαλείας.

Πόσο σοβαρή είναι η «Όμικρον»;

Ως προς τη μετάλλαξη Όμικρον, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής η πλειονότητα των κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούν ήπια εκδήλωση της νόσου.

«Τα περιστατικά παρουσιάζονται στην πλειονότητά τους ελαφρά, αλλά πρέπει να συγκεντρώσουμε περισσότερα στοιχεία για να προσδιορίσουμε εάν το φάσμα της σοβαρότητας της νόσου που προκαλεί η Όμικρον είναι διαφορετικό από το φάσμα των άλλων παραλλαγών που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα», πρόσθεσε ο Μάρκο Καβαλέρι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εμβόλια και μετάλλαξη Όμικρον

«Δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα, σε αυτό το στάδιο, για τον αντίκτυπο της παραλλαγής Όμικρον στην αποτελεσματικότητα των εγκεκριμένων εμβολίων Covid-19, αλλά σαρώνουμε συνεχώς τον ορίζοντα για να συγκεντρώσουμε στοιχεία», ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τη στρατηγική για τα εμβόλια.

Ο επικεφαλής του ΕΜΑ για τα εμβόλια είπε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες που εμπορεύονται τα εμβόλια κατά του Covid-19 υποχρεούνται να υποβάλουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών μελετών τους για τον προσδιορισμό του επιπέδου εξουδετέρωσης της παραλλαγής Όμικρον.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η σύνθεση του εμβολίου θα χρειαστεί να αλλάξει. Ο χρόνος θα το δείξει», τόνισε και πρόσθεσε ότι ο ΕΜΑ είναι έτοιμος να αναλάβει γρήγορα μέτρα αν χρειαστεί. Πρόσθεσε, πάντως, ότι παραμένει ακόμα ασαφές αν η παραλλαγή Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα.

Πιθανή έγκριση στο εμβόλιο της Novavax πριν από το τέλος του έτους

Εξάλλου, ο Μ. Καβαλέρι ανέφερε o EMA ενδέχεται να ολοκληρώσει την αξιολόγησή του για το εμβόλιο της Novavax κατά του κορωνοϊού, πριν από το τέλος του έτους. Όταν εγκριθεί, θα είναι το πέμπτο εγκεκριμένο εμβόλιο κατά του covid-19 στην ΕΕ και θα παρέχει μια νέα επιλογή στους πολίτες για τον εμβολιασμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, ο Μ. Καβαλέρι επανέλαβε το κάλεσμα προς όλους τους πολίτες να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους κατά του κορωνοϊού και προς όσους πληρούν τις προϋποθέσεις να προχωρήσουν στην αναμνηστική δόση.


Πηγή