Σάββατο , 27 Ιούλιος 2024

Θεραπευτικό μέλι Manuka: Πώς να το χρησιμοποιήσετε – Οφέλη και παρενέργειες

Το μέλι Manuka παρασκευάζεται στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία από μέλισσες που γονιμοποιούν τον θάμνο leptospermum scoparium (γνωστό και ως τεϊόδεντρο).

Γενικώς, το μέλι προστατεύει τον οργανισμό από βλάβες που προκαλούνται από βακτήρια. Ορισμένα μέλια ενισχύουν επίσης την παραγωγή ειδικών κυττάρων που μπορούν να επιδιορθώσουν ιστούς που έχουν υποστεί βλάβες από μόλυνση.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα μέλια ίδια. Η αντιβακτηριακή ποιότητα ενός μελιού εξαρτάται από τον τύπο του, καθώς και από τον χρόνο και τον τρόπο συγκομιδής του. Ορισμένα μέλια μπορεί να είναι πολύ πιο ισχυρά από άλλα.

Το μέλι Manuka έχει αντιφλεγμονώδη δράση που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής.

Συστατικά του μελιού Manuka

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου δίνει στα περισσότερα μέλια τις αντιβιοτικές τους ιδιότητες. Αλλά ορισμένα είδη, συμπεριλαμβανομένου του μελιού Manuka, έχουν επίσης μοναδικές αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Ένα από τα κύρια αντιβακτηριακά συστατικά του μελιού Manuka είναι μια ένωση που ονομάζεται μεθυλγλυοξάλη (MGO). Η MGO προέρχεται από την μετατροπή μιας άλλης ένωσης στο μέλι Manuka, γνωστής ως διυδροξυακετόνη (DHA), μια υψηλή συγκέντρωση της οποίας βρίσκεται στο νέκταρ των ανθών του τεϊόδεντρου.

Όσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωση MGO, τόσο ισχυρότερη είναι η αντιβακτηριακή δράση του μελιού.

Οι παραγωγοί μελιού έχουν μια κλίμακα για την αξιολόγηση της δραστικότητας του μελιού Manuka. Η κλίμακα ονομάζεται UMF, από τα αρχικά του Unique Manuka Factor.

Η βαθμολογία UMF αντανακλά τη συγκέντρωση 3 χαρακτηριστικών ενώσεων που βρίσκονται στο γνήσιο μέλι Manuka: την MGO, την DHA και την λεπτοσπερίνη. Για να θεωρηθεί αρκετά ισχυρό, ώστε να είναι θεραπευτικό, το μέλι Manuka χρειάζεται ελάχιστη βαθμολογία UMF 10+. Ωστόσο, οι γιατροί και οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι αν αυτή η βαθμολογία σημαίνει κάτι από ιατρικής άποψης.

Πώς χρησιμοποιείται το μέλι Manuka

Η κύρια ιατρική χρήση του μελιού Manuka είναι για την επούλωση πληγών και εγκαυμάτων. Χρησιμοποιείται γενικά για τη θεραπεία μικροτραυμάτων και εγκαυμάτων. Έρευνες δείχνουν ότι το μέλι Manuka είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία και άλλων καταστάσεων, όπως:

  • Δερματικές παθήσεις, όπως έκζεμα και δερματίτιδα
  • Καταπραϋντικό βήχα ή πονόλαιμου
  • Πεπτικό σύστημα

Αλλά τα στοιχεία είναι περιορισμένα σχετικά με το πόσο πραγματικά συμβάλλει στα παραπάνω.

Ένα μέλι που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πληγών θεωρείται μέλι ιατρικής ποιότητας. Είναι ειδικά αποστειρωμένο και παρασκευάζεται σαν ντρέσινγκ. Έτσι, το απλό βάζο με μέλι Manuka στο ντουλάπι πρέπει να ΜΗΝ αποτελεί μέρος του… κυτίου πρώτων βοηθειών. Οι πληγές και οι λοιμώξεις πρέπει να εξετάζονται και να αντιμετωπίζονται από γιατρό.

Άνθη του φυτού από το οποίο οι μέλισσες παράγουν το μέλι Manuka

Bigstock

Τι λέει η επιστήμη για το μέλι Manuka

Αρκετές πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το μέλι Manuka μπορεί να είναι χρήσιμο όταν χρησιμοποιείται σε πληγές και άλλα έλκη στα πόδια. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι μπορεί να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και να ενισχύσει την επούλωση.

Η βάση δεδομένων Natural Medicines Comprehensive Database (NatMed) αναφέρει το μέλι Manuka ως “πιθανώς αποτελεσματικό” για τη θεραπεία εγκαυμάτων και πληγών. Η βιβλιοθήκη της Cochrane Review σημειώνει ότι το μέλι Manuka μπορεί να συντομεύσει τους χρόνους επούλωσης σε ήπια εγκαύματα και χειρουργικές πληγές σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς επιδέσμους. Αλλά λένε επίσης ότι πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα.

Μια μελέτη δείχνει ότι το μέλι Manuka μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ουλίτιδας και άλλων περιοδοντικών παθήσεων, μειώνοντας τη συσσώρευση πλάκας. Σε ορισμένες μελέτες, το μέλι Manuka φάνηκε να βοηθά στην πρόληψη της φλεγμονής στον οισοφάγο που προκαλείται από την ακτινοβολία και τη χημειοθεραπεία για τον καρκίνο.

Ένα άλλο πιθανό όφελος του μελιού Manuka είναι ότι, σε αντίθεση με τα αντιβιοτικά, δεν φαίνεται να οδηγεί σε ανθεκτικά βακτήρια. Αυτά τα λεγόμενα “υπερβακτήρια” αναπτύσσονται μετά από επανειλημμένη έκθεση σε κοινά αντιβιοτικά. Για την αντιμετώπισή τους χρειάζονται ειδικά αντιβιοτικά.

Οι περισσότερες από τις μελέτες για το μέλι Manuka έχουν διεξαχθεί με μικρό αριθμό συμμετεχόντων και, μέχρι στιγμής, δεν αποδεικνύουν ότι το μέλι Manuka βοηθά στην υψηλή χοληστερόλη ή στην εξισορρόπηση των βακτηρίων στο έντερο. Επιπλέον, καμία σημαντική μελέτη δεν εξέτασε την επίδραση του μελιού Manuka στον καρκίνο, τον διαβήτη ή τις μυκητιάσεις.

Πιθανές παρενέργειες του μελιού Manuka

  • Αλλεργική αντίδραση, ειδικά σε άτομα που είναι αλλεργικά στις μέλισσες
  • Αύξηση του σακχάρου στο αίμα, εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες
  • Επιδράσεις σε ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείας και αλληλεπιδράσεις με διάφορα άλλα φάρμακα

Πηγή: webmd.com


Πηγή