Παρασκευή , 12 Απρίλιος 2024

Θηλασμός: Πόσο μειώνει τις κρίσεις άσθματος στα παιδιά

Το άσθμα είναι μια κοινή χρόνια πάθηση των πνευμόνων που χαρακτηρίζεται από στένωση των αεραγωγών με αποτέλεσμα ο πάσχων να εκδηλώνει δύσπνοια, βήχα, συριγμό κλπ.

Το άσθμα μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, από την βρεφική μέχρι και την τρίτη ηλικία αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μεγάλη αύξηση της συχνότητας ανάμεσα στα παιδιά και τους εφήβους.

Αποτελεί δε τη συχνότερη αιτία απουσίας των παιδιών από το σχολείο.

Σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα, ο θηλασμός μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο κρίσεων άσθματος στα παιδιά.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ ανέλυσαν 960 παιδιά ηλικίας από 4 έως 12 ετών που λάμβαναν τακτικά φάρμακα για το άσθμα.

Ο θηλασμός καθορίστηκε μέσω ερωτηματολογίου. Μια κρίση άσθματος συμβαίνει όταν επιδεινώνονται τα συμπτώματα με αποτέλεσμα ο πάσχων να υποφέρει από δύσπνοια σε βαθμό που να δυσκολεύεται ακόμη και να μιλήσει ή να φάει, ενώ τα φάρμακα δεν έχουν αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι πάσχοντες από άσθμα που είχαν θηλάσει είχαν κατά 45% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κρίσεις άσθματος, δηλαδή ανεξέλεγκτο συριγμό, βήχα και δύσπνοια.

Η επίδραση του θηλασμού πιστεύεται ότι σχετίζεται με τα οφέλη του θηλασμού για το ανοσοποιητικό.

«Οι αλλαγές στη σύνθεση και τη δραστηριότητα του μικροβιώματος του εντέρου στα πρώτα στάδια της ζωής μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και αυτές οι αλλαγές μπορεί να έχουν επίδραση στο άσθμα αργότερα στη ζωή» δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Anke Maitland-van der Zee από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Pediatric Allergy and Immunology.

Πηγή: MailOnline

Διαβάστε επίσης:

Ο θηλασμός προστατεύει τα παιδιά από τον διαβήτη τύπου 1

Άσθμα στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

 


Πηγή