Παρασκευή , 29 Σεπτέμβριος 2023

Κορωνοϊός: Η πρωτεΐνη ακίδα του SARS-CoV-2 στη μάχη κατά του καρκίνου του πνεύμονα

Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 έχει προκαλέσει τον θάνατο έξι εκατομμυρίων ανθρώπων ανά την υφήλιο και πρωτοφανή αναστάτωση παγκοσμίως, αλλά σύμφωνα με μια ομάδα επιστημόνων ίσως να κρατά το κλειδί για τη θεραπεία του καρκίνου.

Μια τροποποιημένη έκδοση της πρωτεΐνης ακίδας του κορωνοϊού εξολόθρευσε σε εργαστηριακές μελέτες την πιο ανθεκτική σε θεραπείες και πλέον θανατηφόρα μορφή του καρκίνου του πνεύμονα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρωτεϊνη ακίδα είναι το τμήμα εκείνο που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 για να συνδέεται στα ανθρώπινα κύτταρα και να μολύνει τους ανθρώπους, αλλά οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ότι ενδεχομένως θα μπορούσε να μολύνει και να σκοτώσει και τα καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα, καθώς όταν συνδυάζεται με άλλα κύτταρα, μπορεί να θέσει σε κίνηση τη διαδικασία θανάτου των κυττάρων, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

«Αν αναπαραχθούν τα αποτελέσματα αυτά σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, θα αποκαλύψουν μια πολλά υποσχόμενη οδό γι αυτήν την καταστροφική νόσο. Η ενδορινική πρωτεΐνη ακίδα S1 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον καρκίνο του πνεύμονα σε τελικό στάδιο, όταν δεν υπάρχει άλλη θεραπεία για να σταματήσει την εξέλιξη του», σημείωσε ο Καλιπάντα Παχάν, καθηγητής νευρολογίας στο RUSH Medical College στο Σικάγο και επικεφαλής ερευνητής της έρευνας.

Οι επιστήμονες είπαν ότι υπήρξαν
ατεκμηρίωτες περιπτώσεις ασθενών με
καρκίνο του πνεύμονα, η κατάσταση των
οποίων βελτιώθηκε μετά τη μόλυνση με
Covid-19, κάτι που ενισχύει τη θεωρία τους.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση “Cancers”, οι ερευνητές πήραν μια κλωνοποιημένη εκδοχή της πρωτεΐνης ακίδας του κορωνοϊού, που είναι διαθέσιμη προς αγορά για τους επιστήμονες. Στη συνέχεια την εξέθεσαν σε κύτταρα μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα σε ένα τρυβλίο Petri και διαπίστωσαν ότι όταν προστέθηκε η πρωτεΐνη, προκάλεσε τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο επόμενο στάδιο της έρευνας χορήγησαν
κάθε δεύτερη μέρα την πρωτεΐνη σε
ποντίκια που είχαν καρκίνο του πνεύμονα,
ενώ στην ομάδα ελέγχου έδιναν ένα
φυσιολογικό διάλυμα (placebo). Μετά από
τέσσερις εβδομάδες, εξέτασαν τους όγκους
των ποντικιών και ανακάλυψαν ότι είχαν
μειωθεί ο αριθμός και το μέγεθος των
όγκων, στην ομάδα στην οποία χορηγήθηκε
η ακίδα του κορωνοϊού.

Ο καρκίνος των πνευμόνων είναι η κύρια αιτία των θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο ανά την υφήλιο και έχει αρκετά χαμηλό ποσοστό πενταετούς επιβίωσης, ενώ σύμφωνα με μελέτη ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα αντιπροσωπεύει περίπου το 84% όλων των καρκίνων των πνευμόνων.

-=========================


Πηγή