Πέμπτη , 27 Ιανουάριος 2022

Κορωνοϊός και μεταμοσχεύσεις: Γιατρός εξηγεί γιατί είναι απαραίτητο το εμβόλιο | ΥΓΕΙΑ

Τι ισχύει για όσους έχουν κάνει μεταμόσχευση ή έχουν προγραμματίσει να κάνουν, σε σχέση με τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό, έδωσε ο ακαδημαϊκός, ιατρός – χειρουργός μεταμοσχεύσεων, Ανδρέας Τζάκης.

«Να κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό και αυτοί που έχουν μεταμοσχευτεί και αυτοί που πρόκειται να μεταμοσχευθούν. Σε πολλά νοσοκομεία, όπως και στο δικό μας στην Αμερική, δεν δεχόμαστε αρρώστους να είναι στη λίστα, αν δεν είναι εμβολιασμένοι. Πρέπει να έχει κάνει ο ασθενής το εμβόλιο πριν, για να γίνει η μεταμόσχευση. Η πιο επικίνδυνη φάση μετά τη μεταμόσχευση είναι οι πρώτοι 3 μήνες και τότε χρειάζεται η μεγαλύτερη προφύλαξη. Για αυτό επιβάλλεται να είναι οι άρρωστοι εμβολιασμένοι όταν κάνουν τη μεταμόσχευση. Αυτή είναι η γενικά αποδεκτή λύση», εξήγησε ο κ. Τζάκης μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα Mega».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κάποιος πρέπει να κάνει το εμβόλιο πρώτα, και μετά να το σκεφτεί, παρά το αντίθετο. Ο κίνδυνος από τον ιό είναι σοβαρός και παρών. Πρέπει κανείς να προφυλαχτεί όσο μπορεί καλύτερα και το εμβόλιο είναι η καλύτερη προφύλαξη που έχουμε αυτή τη στιγμή», τόνισε.

Πολύ πίσω η Ελλάδα στις μεταμοσχεύσεις -«15.000 άτομα με χρόνιες παθήσεις χρειάζονται μεταμόσχευση και δεν εξυπηρετούνται»

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας με τις μεταμοσχεύσεις ο κ. Τζάκης είπε: «Έχουμε εξελίξεις αυτές τις ημέρες για τις μεταμοσχεύσεις. Έγινε μία έκθεση από το Ωνάσειο, που τεκμηρίωσε με στοιχεία την κατάσταση των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα υπάρχουν διπλάσια άτομα από ό,τι σε όλη την Ευρώπη σε αιμοδιάλυση, αντί να έχουν κάνει μεταμόσχευση. Υπάρχουν σχεδόν 15.000 άτομα με χρόνιες παθήσεις που χρειάζονται μεταμόσχευση και δεν εξυπηρετούνται κανονικά. Το κόστος της αιμοδιάλυσης μακροχρόνια είναι δεκαπλάσιο από ό,τι των μεταμοσχεύσεων. Η έκθεση παραδόθηκε στον πρωθυπουργό. Αυτή πρέπει να είναι η βάση για τις μεταβολές που πρέπει να γίνουν για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα. Είμαστε πίσω. Δεν υπάρχει σύστημα αυτή τη στιγμή που να μπορεί να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που υπάρχουν για να γίνουν μεταμοσχεύσεις. Υπάρχει προσωπικό, αλλά θα χρειαστεί να εκπαιδευτεί και άλλο. Πρέπει οι μεταμοσχεύσεις να πουν σε μια καινούργια βάση».

«Στη Θεσσαλονίκη, επειδή το δημόσιο νοσοκομείο ήταν γεμάτο διοχετεύσαμε τις προγραμματισμένες επεμβάσεις στα ιδιωτικά νοσοκομεία, που δέχτηκαν με τις αμοιβές του δημοσίου να θεραπεύσουν τους αρρώστους. Υπάρχουν λύσεις και πρέπει να βρεθούν. Ο κορωνοϊός φαίνεται πως θα είναι μαζί μας για καιρό. Δεν μπορεί όλα αυτά να πάνε πίσω για καιρό», πρόσθεσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στο κατά πόσο ένας δότης οργάνων μπορεί να έχει περάσει κορωνοϊό, αλλά και στο ποια είναι τα όργανα που χτυπάει ο ιός, ο κ. Τζάκης εξήγησε: «Υπάρχουν δότες που έχουν περάσει κορωνοϊό. Μπορεί μερικά όργανα να καταστραφούν, όπως οι πνεύμονες, αλλά κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά. Βεβαίως, αν έχει κάποιος ενεργό κορωνοϊό, δεν μπορεί να δώσει τον πνεύμονά του, όμως έχουμε βρει τρόπους να χρησιμοποιούμε ό,τι όργανα μπορεί να χρησιμοποιηθούν, για να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς μας. Έχουν γίνει και μεταμοσχεύσεις πνεύμονα, μετά την καταστροφή πνευμόνων από κορωνοϊό».

Τέλος, ο κ. Τζάκης αναφέρθηκε και στην κατάσταση στην Αμερική. «Στην Αμερική βελτιώνονται και χειροτερεύουν τα πράγματα. Ακόμα δεν είμαστε απελευθερωμένοι από τον ιό, αλλά έχουμε περισσότερα όπλα για να τον αντιμετωπίσουμε. Εκτός από τα εμβόλια, υπάρχουν τα αντισώματα, υπάρχουν χάπια που μπορεί να πάρει κανείς για να αμβλύνει την οξύτητα της αρρώστιας. Επίσης είμαστε προετοιμασμένοι τώρα, για αυτό είμαι και πολύ πιο αισιόδοξος ότι η πανδημία, αν δεν εξαλειφθεί, θα περιοριστεί, και θα κάνει λιγότερο κακό από ό,τι στο παρελθόν», είπε.


Πηγή