Σάββατο , 27 Ιούλιος 2024

Κορωνοϊός: Συναγερμός στη Βρετανία για την «Eris», τη νέα παραλλαγή της Όμικρον

Μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού εξαπλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), και ήδη αποτελεί ένα στα επτά νέα κρούσματα.

Επιστημονικά γνωστή ως EG.5.1, προέρχεται από την παραλλαγή Omicron του COVID.

Η UKHSA παρακολουθεί τον επιπολασμό της στη χώρα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων διεθνώς, ιδίως στην Ασία, και στις 31 Ιουλίου ταξινομήθηκε ως παραλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την εβδομάδα που ξεκίνησε στις 10 Ιουλίου, μία στις εννέα περιπτώσεις αφορούσε τη νέα παραλλαγή, όπως αναφέρει το Sky News.

Κορωνοϊός: Η παραλλαγή Eris αποτελεί το 14,6% των περιπτώσεων, είναι η δεύτερη πιο διαδεδομένη στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η νέα παραλλαγή Eris αντιπροσωπεύει πλέον το 14,6% των περιπτώσεων, τη δεύτερη πιο διαδεδομένη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Φαίνεται ότι εξαπλώνεται γρήγορα και θα μπορούσε να είναι ένας λόγος για τον οποίο υπήρξε πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Sky News.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι παρακολουθούν «στενά» την κατάσταση, καθώς τα ποσοστά των κρουσμάτων COVID συνεχίζουν να αυξάνονται.

Τα στοιχεία για τον κορωνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ενδεικτικά: Από 3,7% σε 4.403 περιπτώσεις την περασμένη εβδομάδα, σε 5,4% από 4.396 αυτήν την εβδομάδα.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν επίσης ότι αυξήθηκε το ποσοστό εισαγωγής στο νοσοκομείο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έχουμε επίσης παρατηρήσει μια μικρή αύξηση στα ποσοστά εισαγωγής στο νοσοκομείο στις περισσότερες ηλικιακές ομάδες, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων» δήλωσε η Δρ Mary Ramsay, επικεφαλής εμβολιασμού στο UKHSA.

«Τα συνολικά επίπεδα εισαγωγών εξακολουθούν να παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά και δεν παρατηρούμε επί του παρόντος παρόμοια αύξηση στις εισαγωγές σε ΜΕΘ. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τα ποσοστά αυτά», σημείωσε.

Παραμένει κυρίαρχος ο «Αρκτούρος»

Η παραλλαγή Arcturus XBB.1.16 -ένας άλλος «απόγονος» της Omicron- είναι η πιο κυρίαρχη, σύμφωνα με τα στοιχεία της UKHSA. Αποτελεί το 39,4% του συνόλου των περιπτώσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) άρχισε να παρακολουθεί την παραλλαγή EG.5.1 πριν από δύο εβδομάδες.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε ότι αν και οι άνθρωποι προστατεύονται καλύτερα από τα εμβόλια και την προηγούμενη μόλυνση, οι χώρες δεν πρέπει να χαλαρώσουν την επιφυλακή τους.

«Ο ΠΟΥ συνεχίζει να συμβουλεύει τους ανθρώπους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να φορούν μάσκα σε χώρους με πολύ κόσμο, να κάνουν ενισχυτικά εμβόλια όταν συνιστάται και να εξασφαλίζουν επαρκή εξαερισμό σε εσωτερικούς χώρους», δήλωσε.

«Παροτρύνουμε τις κυβερνήσεις να διατηρήσουν και όχι να διαλύσουν τα συστήματα που δημιούργησαν για το COVID-19», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Με πληροφορίες από Sky News


Πηγή