Παρασκευή , 24 Σεπτέμβριος 2021

Λιπαρά στην εγκυμοσύνη: Οι σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του παιδιού

Οι γυναίκες που καταναλώνουν πολλά λιπαρά τρόφιμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης θέτουν σε κίνδυνο την ψυχική υγεία των παιδιών τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αμερικανικής μελέτης.

Το σημαντικό εύρημα της μελέτης όμως, είναι ότι η συγκεκριμένη αρνητική επίδραση της ανθυγιεινής διατροφής δε μπορεί αντιστραφεί από μια μετέπειτα υγιεινή διατροφή.

Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον μελέτησε την επίδραση μιας διατροφής πλούσιας σε λιπαρά σε έγκυα θηλαστικά. Χώρισε σε δύο ομάδες 65 θηλυκούς γιαπωνέζικους μακάκους. Τα μισά πειραματόζωα έτρωγαν πολλά λιπαρά και τα υπόλοιπα έκαναν ελεγχόμενη διατροφή, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Στη συνέχεια οι ερευνητές κατέγραψαν τη συμπεριφορά των 135 απογόνων των μακάκων και διαπίστωσαν ότι αρσενικά και θηλυκά που είχαν εκτεθεί στην λιπαρή διατροφή κατά την κύηση είχαν υψηλότερα επίπεδα άγχους, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι αυτό ήταν απόρροια της εξασθενημένης ανάπτυξης του κεντρικού συστήματος της σεροτονίνης στον εγκέφαλό τους. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης έχουν ως αποτέλεσμα διαταραχές της διάθεσης, ενώ επηρεάζουν την όρεξη, την πέψη, τη μνήμη, τον ύπνο και την σεξουαλική λειτουργία.

Επίσης, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η υγιεινή διατροφή ήδη από τα πρώτα στάδια της ζωής του νεογνού, μετά τη γέννα, δεν ήταν ικανή να αντιστρέψει την επίδραση της ανθυγιεινής διατροφής. Αυτό σημαίνει ότι η διατροφή είναι εξίσου σημαντική με την γενετική σε ότι αφορά διαταραχές όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

«Η λιπαρή διατροφή δεν προκαλεί προβλήματα μόνο στην έγκυο, αλλά προκαλεί χάος στον αναπτυσσόμενο εμβρυϊκό εγκέφαλο και στις ορμόνες του νεογνού, συντελώντας στην εκδήλωση διαταραχών, όπως το άγχος και η κατάθλιψη», υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Η συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια στο αμερικανικό πανεπιστήμιο, Ελινορ Σαλιβαν, υπογραμμίζει την ανάγκη επιμόρφωσης των μητέρων για τους κινδύνους της ανθυγιεινής διατροφής και την ανάγκη πιο υγιεινών επιλογών.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Frontiers in Endocrinology.

Διαβάστε επίσης:

Κατεργασμένα δημητριακά στην εγκυμοσύνη: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας

Τι πρέπει να τρώει η έγκυος για να αναπτυχθεί ο παιδικός εγκέφαλος


Πηγή