Δευτέρα , 13 Ιούλιος 2020

Μελάνωμα & Πάρκινσον: Πώς συνδέονται;

Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Mayo Clinic Proceedings παρουσιάζει τη στενή και αμφίδρομη σχέση που συνδέει το μελάνωμα, την πιο επικίνδυνη και θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος, με τη νόσο Πάρκινσον που πλήττει συχνά τους ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, το Πάρκινσον φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για διάγνωση μελανώματος, ισχύει όμως και το αντίθετο, δηλαδή μια διάγνωση για μελάνωμα μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη μελλοντική εκδήλωση Πάρκινσον.

Οι ασθενείς με Πάρκινσον εκτιμάται ότι διατρέχουν περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο μελανώματος σε σύγκριση με άτομα που δεν πάσχουν από την εκφυλιστική διαταραχή και ταυτόχρονα οι ασθενείς με μελάνωμα έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν Πάρκινσον στη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με τη μελέτη.

Έτσι, οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη να επαγρυπνούν οι γιατροί που έχουν αναλάβει τη θεραπεία είτε ασθενών με Πάρκινσον είτε ασθενών με μελάνωμα για τις προειδοποιητικές ενδείξεις της άλλης νόσου αντίστοιχα.

Δεν είναι η πρώτη μελέτη που αναδεικνύει ότι υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στο μελάνωμα και το Πάρκινσον, με τα νέα ευρήματα να ενισχύουν τη θεωρία. «Οι μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να εστιάσουν στην αναζήτηση κοινών γονιδίων, αντιδράσεων του ανοσοποιητικού ή περιβαλλοντικών παραγόντων που ενδεχομένως συνδέουν τις δύο νόσους» αναφέρει η Λώρεν Ντάλβιν, επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης.

«Αν καταφέρουμε να εντοπίσουμε την αιτία της σύνδεσης του Πάρκινσον και του μελανώματος θα είμαστε σε θέση να συμβουλεύσουμε καλύτερα τους ασθενείς και τις οικογένειές τους για τον κίνδυνο που διατρέχουν να εμφανίσουν τη μία νόσο αν πάσχουν από την άλλη» συμπληρώνει η ερευνήτρια.

Διαβάστε επίσης:

Το χρώμα των μαλλιών αποκαλύπτει τον κίνδυνο Πάρκινσον

Ποια επαγγέλματα «χτυπά» συχνότερα το μελάνωμα

Συχνές διάρροιες και κίνδυνος Πάρκινσον: Πώς συνδέονται


Πηγή