Δευτέρα , 22 Ιούλιος 2024

Μετά τον καρκίνο του μαστού: Αναγκαία η ρουτίνα των γυναικολογικών εξετάσεων…

«Οι Ελληνίδες που βίωσαν την περιπέτεια του καρκίνου του μαστού, μπορούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη ζωή τους, αρκεί να είναι σωστά ενημερωμένες για την έγκαιρη ανίχνευση μιας υποτροπής ή μετάστασης, ενώ θα ελέγχονται και θα καθοδηγούνται έγκυρα για την όσο το δυνατόν σφαιρική ιατρική εξέλιξη στα θέματα της υγείας τους».

Αυτό επισημαίνει ο Δρ. Γιώργος-Μάριος Μακρής, MD, PhD, MSc, Ειδικός Γυναικολόγος -Ογκολόγος, πιστοποιημένος από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γυναικολόγων Ογκολόγων ( ESGO European Society of Gynaecological Oncology).

«Παράλληλα», προσθέτει ο κ. Μακρής, «για την αντιμετώπιση της νόσου που απασχολεί 1 στις 8 γυναίκες στην Ευρώπη και με αυξητικές τάσεις τα τελευταία 20 χρόνια, όλες οι ασθενείς χρειάζονται να εκπαιδευτούν στην αυτοεξέταση του μαστού αλλά και να αναγνωρίζουν συμπτώματα που παραπέμπουν σε κακοήθεια, όπως είναι τα φουσκώματα και η κολπική αιμορραγία σε υποψία κακοήθειας από τις ωοθήκες και τη μήτρα αντίστοιχα».

Τα θέματα στα οποία θα κληθεί να απαντήσει ο ειδικός γυναικολόγος-ογκολόγος είναι πολλά με κυριότερα να είναι εκείνα που άπτονται της ανάγκης του γονιδιακού ελέγχου για έγκαιρη διάγνωση γενετικών μεταλλάξεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν θεραπευτικά.

«Είναι σημαντικό να τονιστεί προς τις γυναίκες που έχουν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού, να μη φοβούνται ότι η εγκυμοσύνη τους θα επιφέρει υποτροπή της ασθένειάς τους, φυσικά πάντα υπό προϋποθέσεις ογκολογικής ασφάλειας», συμπληρώνει ο Δρ. Μακρής.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, πως το θέμα της τεκνοποίησης μετά τον καρκίνο του μαστού που απασχολεί ιδιαίτερα τις ασθενείς κάτω των 35 ετών, που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα τον οικογενειακό τους προγραμματισμό, αποτελεί μια δυνατότητα εφικτή μετά την παρέλευση 2-3 ετών από τη διάγνωση και τη θεραπεία, με αρκετές εναλλακτικές προσεγγίσεις διατήρησης της γονιμότητας όπως είναι η φαρμακευτική προστασία των ωοθηκών και η κρυοσυντήρηση ωοθηκικού ιστού ή ωαρίων.

Διαβάστε ακόμη:

Αυξημένος ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού και διαβήτη για τις στείρες γυναίκες

Καρκίνος μαστού: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο

 

Επιθετικός καρκίνος του μαστού: Ο κομβικός ρόλος της παχυσαρκίας

Καρκίνος μαστού: Πέντε στρατηγικές που αποτρέπουν την επανεμφάνισή του

 

 


Πηγή