Σάββατο , 22 Ιούνιος 2024

Οι επικίνδυνες ουσίες που βλάπτουν τον θυρεοειδή των κοριτσιών

Η έκθεση των κοριτσιών σε μια συγκεκριμένη κατηγορία χημικών ουσιών συνδέεται με κακή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα τους, διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Environment International, η έκθεση σε συγκεκριμένες φθαλικές ενώσεις φάνηκε να καταστέλλει τη λειτουργία του θυρεοειδούς στα κορίτσια ηλικίας 3 ετών.

Οι φθαλικές ενώσεις θεωρούνται ενδοκρινικοί διαταράκτες, δηλαδή ουσίες που επεμβαίνουν στην απελευθέρωση των ορμονών, και βρίσκονται σε πληθώρα προϊόντων, από πλαστικά παιχνίδια και δομικά υλικά μέχρι σαμπουάν και μανό.

Η μελέτη δεν είναι η πρώτη που υποδεικνύει ότι οι φθαλικές ενώσεις είναι βλαβερές για την υγεία, είναι όμως η πρώτη που παρουσιάζει συσχέτιση ανάμεσα στις συγκεκριμένες χημικές ουσίες και στην υγεία του θυρεοειδούς σε μικρά παιδιά σε βάθος χρόνου.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα πέντε συγκεκριμένων φθαλικών ενώσεων και δύο θυρεοειδικών ορμονών σε 229 γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και στα παιδιά τους όταν αυτά έγιναν 3 ετών. Στα κορίτσια, αλλά όχι στα αγόρια, τέσσερις από τις πέντε υπό μελέτη φθαλικές ενώσεις (MnBP, MiBP, MBzP, και MEP) συσχετίστηκαν με χαμηλότερα επίπεδα της ελεύθερης θυροξίνης (FT4).

«Ο θυρεοειδής δρα ως κύριος χειριστής της ανάπτυξης του εγκεφάλου» αναφέρει η Παμ Φάκτορ-Λίτβακ, επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης και καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. «Οι διαταραχές του θυρεοειδούς που διαπιστώσαμε στη μελέτη, αν και κυμαίνονται σε φυσιολογικά όρια, μπορούν ενδεχομένως να εξηγήσουν ορισμένα από τα γνωστικά προβλήματα που βλέπουμε σε παιδιά που έχουν εκτεθεί σε φθαλικές ενώσεις. Όπως ήδη γνωρίζουμε για τον μόλυβδο, ακόμη και μικρή έκθεση μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά» συμπληρώνει η καθηγήτρια.

Παλαιότερες μελέτες από το ίδιο πανεπιστήμιο έχουν διαπιστώσει σύνδεση ανάμεσα στην προγεννητική έκθεση στις φθαλικές ενώσεις και στο χαμηλότερο IQ σε ηλικία 7 ετών, στο παιδικό άσθμα και σε προβλήματα πνευματικής και κινητικής ανάπτυξης σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

«Οι γονείς που έχουν μικρά παιδιά θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση προϊόντων που περιέχουν φθαλικές ενώσεις, όπως σαμπουάν, μανό και πατώματα βινυλίου» συμβουλεύει η Φάκτορ-Λίτβακ.

Διαβάστε επίσης:

Παιδί και αλλεργικό άσθμα: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο

Οι χημικές ουσίες που εξαντλούν τη βιταμίνη D του οργανισμού σας

Νέα έρευνα: Τα πλαστικά τάπερ παχαίνουν!


Πηγή