Δευτέρα , 29 Νοέμβριος 2021

Παχυσαρκία: Για ποιους καρκίνους αυξάνει τον κίνδυνο

Τα περιττά κιλά και η παχυσαρκία ευθύνονται για το 4% όλων των καρκίνων που καταγράφηκαν παγκοσμίως το 2012, ποσοστό που πιθανότατα θα αυξηθεί τις ερχόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα ποσοστά των υπέρβαρων αυξάνονται παγκοσμίως από τη δεκαετία του ’70. Μέχρι το 2016, περίπου το 40% των ενηλίκων (2 δισ.) και το 18% των παιδιών ηλικίας 5 έως 19 ετών (340 εκατομμύρια) είχαν σωματικό βάρος πάνω από το φυσιολογικό, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η μεγαλύτερη αύξηση στα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων σημειώθηκε στις χώρες χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

Αυτό οφείλεται πιθανότατα στην εξάπλωση του δυτικού τρόπου ζωής, παράμετροι του οποίου είναι η διατροφή με πολλά λιπαρά και ζάχαρη και τα χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι ειδικοί στην παχυσαρκία δεν εκπλήσσονται από τα νέα ευρήματα. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

«Η παχυσαρκία θα ξεπεράσει το κάπνισμα ως κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο», δήλωσε ο Δρ. Mitchell Roslin, επικεφαλής της χειρουργικής παχυσαρκίας στο νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη. «Οι σχέσεις μεταξύ παχυσαρκίας και καρκίνου γίνονται ολοένα και πιο ξεκάθαρες» πρόσθεσε.

Στην νέα έκθεση, που συντάχθηκε και από επιστήμονες της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το 2015 περίπου 4 εκατομμύρια θάνατοι οφείλονταν σε υπερβολικό σωματικό βάρος.

Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια, επιδημιολόγο Hyuna Sung, η εξάπλωση του δυτικού τρόπου ζωής έχει οδηγήσει σε «ταχεία αύξηση τόσο της επικράτησης του υπερβολικού σωματικού βάρους όσο και των σχετιζόμενων με αυτό καρκίνων».

Αναφορικά με τα παγκόσμια στοιχεία για το 2012, το υπερβολικό σωματικό βάρος συνδεόταν με το 4% (544.300) των καρκίνων παγκοσμίως, ποσοστά που κυμαίνονται κάτω από 1% στα φτωχά κράτη έως 8% σε ορισμένες πλούσιες δυτικές χώρες και στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής.

Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων καρκίνων: μαστού, ορθού, οισοφάγου, χοληδόχου κύστης, νεφρού, ήπατος, ωοθηκών, παγκρέατος, στομάχου, θυρεοειδούς, εγκεφάλου και αίματος (πολλαπλό μυέλωμα).

Τα περιττά κιλά συνδέονται επίσης με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, αλλά και τους καρκίνους του στόματος, του φάρυγγα και του λάρυγγα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η παχυσαρκία έχει ορμονική επίδραση που ευνοεί την ανάπτυξη καρκίνου. Συγκεκριμένα, μεταβάλλει τα επίπεδα των λιποδιαλυτών ορμονών, γεγονός που εξηγεί τη σχέση της με τους μετεμμηνοπαυσιακούς καρκίνους του μαστού. Επιπλέον, αυξάνει την ινσουλίνη, τη γλυκόζη και παράγοντες που αυξάνουν την ινσουλίνη, και κατά συνέπεια τον κίνδυνο καρκίνου.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Εκτός από την αύξηση του επιπολασμού ορισμένων καρκίνων, η παχυσαρκία προκαλεί ταχύτερη ανάπτυξη του καρκίνου αλλά και δυσκολότερη αντιμετώπισή του.

Η Sung και οι συνεργάτες της επισημαίνουν την ανάγκη εστίασης σε στρατηγικές εξάλειψης της παχυσαρκίας, όπως η απαγόρευση των τρανς λιπαρών, η φορολόγηση των ζαχαρούχων ποτών, ο περιορισμός του μέσων μερίδων και η ενθάρρυνση για περπάτημα και ποδήλατο.

Η νέα έκθεση δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του επιστημονικού εντύπου CA: A Cancer Journal for Clinicians.

Πηγή: healthday

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος στο πάγκρεας: Ο ρόλος των κιλών στην εφηβεία

Η αμφίδρομη σχέση παχυσαρκίας και άσθματος

Παχυσαρκία: Πόσο παρατείνει τον χρόνο ανάρρωσης από γρίπη


Πηγή