Τετάρτη , 30 Νοέμβριος 2022

Πλεύρης: Τα μέτρα για το φάρμακο δεν θίγουν την καινοτομία αλλά την υπερκατανάλωση

Τα ακριβά φάρμακα στη χώρα μας παραμένουν σε μεγάλη κατανάλωση και στόχος των νέων μέτρων για τη φαρμακευτική δαπάνη είναι να μη λείπει κανένα φάρμακο από τον Έλληνα ασθενή, αναφέρει σε δήλωσή του ο Θάνος Πλεύρης.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, θα πρέπει και το ελληνικό δημόσιο να προμηθεύεται και να πληρώνει τα φάρμακα που χρειάζεται και όχι την υπερκατανάλωση. Τη σημερινή δήλωση έκανε ο κ. Πλεύρης με αφορμή τη διάρθρωση του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο προϋπολογισμός
της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής
δαπάνης παραμένει ως έχει διαχωριστεί,
σε φάρμακα υψηλού κόστους και λοιπά
φάρμακα. Ο διαχωρισμός αυτός είναι
απολύτως λελογισμένος, καθώς επιβαρύνει
αναλογικά όσα φάρμακα συμβάλουν στην
αύξηση της δαπάνης. Τα φάρμακα 1Α θα
παραμείνουν σε κοινό προϋπολογισμό με
τα 1Β, καθώς τα πρώτα επιβαρύνονταν
υπέρμετρα.

Με βάση τα νεότερα στοιχεία κατανάλωσης, οι κλειστοί προϋπολογισμοί θα αναδιαρθρωθούν με μεταφορά ποσού περί των 60 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα λοιπά φάρμακα και ήδη κινείται η διαδικασία για την έκδοση της αντίστοιχης ΚΥΑ. Οπότε και εξορθολογίζεται απόλυτα ο διαχωρισμός από το ποσοστό του 62%-38% σε περίπου 59%-41%.

Σε περίπτωση που εξοικονομηθούν άλλα κονδύλια, όπως π.χ. από τον ΙΦΕΤ, θα υπάρξει ενίσχυση συγκεκριμένων κατηγοριών. Το δελτίο τιμών θα εκδοθεί με τους αυτούς όρους και ήδη δρομολογείται η έκδοσή του», αναφέρει στη δήλωσή του ο Θ. Πλεύρης.

«Τα μέτρα δεν θίγουν την καινοτομία αλλά την υπερκατανάλωση», δηλώνει ο Θάνος Πλεύρης

Στόχος παραμένει -όπως επισημαίνει- ο έλεγχος της κατανάλωσης, και μέσω διαρθρωτικών μέτρων οι 10 πιο δαπανηρές κατηγορίες δραστικής ουσίας εντάσσονται άμεσα σε θεραπευτικά πρωτόκολλα και συνταγογραφικές οδηγίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντίστοιχα, τα φάρμακα μικρής θεραπευτικής αξίας, όπως π.χ. οι βιταμίνες, διατίθενται με αυστηρότερο πρωτόκολλο και έχουν κλειστούς προϋπολογισμούς, με έλεγχο της δαπάνης τους.

Ο υπουργός Υγείας καταλήγει, τονίζοντας: «Τα συγκεκριμένα μέτρα δεν θίγουν την καινοτομία αλλά την υπερκατανάλωση σε ακριβά φάρμακα. Η χώρα μας θα εξορθολογίσει την κατανάλωση και καλεί τις εταιρείες να προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις, παρέχοντας εκπτώσεις όπως γίνεται σε όλες τις χώρες, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα φάρμακά τους τιμολογούνται με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προστατεύονται με κόφτη 7%, καθεστώς τιμολόγησης που θα επανεξετασθεί το 2023».


Πηγή