Πέμπτη , 29 Οκτώβριος 2020

Ποιοι αθλητές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης

Το υπερβολικό άγχος για την κατάκτηση της επιτυχίας, η φαρμακοδιέγερση, η κοινωνική απομόνωση, η αδυναμία διαχείρισης της πραγματικότητας, είναι μερικοί από τους λόγους που οδηγούν πολλούς πρωταθλητές σε κατάθλιψη.

Σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα, κάποιοι αθλητές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν συμπτώματα κατάθλιψης σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιούργκεν Μπέκμαν του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, μελέτησαν εκατοντάδες «ελίτ» αθλητές, αλλά και πιο νέους.

Διαπιστώθηκε ότι οι αθλητές των ατομικών αθλημάτων εμφανίζουν σημαντικά περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης σε σχέση με τους αθλητές των ομαδικών αθλημάτων.

Η τάση αυτή είναι πιο έκδηλη μεταξύ των νεότερων αθλητών.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οφείλεται αφενός στη μεγαλύτερη ροπή για τελειομανία στα ατομικά αθλήματα και αφετέρου στον ανεπαρκή χρόνο που έχει ο αθλητής για να ανακάμψει από το προηγούμενο στρες, το οποίο έτσι συσσωρεύεται.

 

Διαβάστε επίσης:

Διατροφή ενάντια στην κατάθλιψη – Οι συστάσεις του ψυχιάτρου


Πηγή