Κυριακή , 26 Ιούνιος 2022

Προγραμματισμός γευμάτων: Η ώρα του βραδινού παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο

Το τι τρώμε και το πόσο τρώμε είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την υγεία μας και ειδικότερα τις πιθανότητες ανάπτυξης ορισμένων από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Μια κακής ποιότητας διατροφή, πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, κόκκινο κρέας και ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου και το ίδιο ισχύει και για μια διατροφή με πολλές θερμίδες που συμβάλλει στην παχυσαρκία.

Σημασία έχει όμως και το πότε τρώμε τα γεύματα της ημέρας, όπως αποκαλύπτει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση International Journal of Cancer.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ώρα του βραδινού παίζει ρόλο-κλειδί σε δύο από τους συχνότερους καρκίνους που προσβάλλουν τους άντρες και τις γυναίκες, τον καρκίνο του προστάτη και του μαστού αντίστοιχα.

ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal) ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν συνολικά 1.493 άντρες (εκ των οποίων 621 είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη) και 2.526 γυναίκες (εκ των οποίων 1.205 είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού). Οι συμμετέχοντες έδωσαν προσωπικές συνεντεύξεις κατά τις οποίες ερωτήθηκαν για τις διατροφικές τους συνήθειες, τις συνήθειες του ύπνου τους αλλά και τα μέτρα που τυχόν λαμβάνουν για την πρόληψη του καρκίνου.

Εστιάζοντας στη διατροφή και συγκεκριμένα στον προγραμματισμό των γευμάτων των συμμετεχόντων οι ερευνητές εντόπισαν ένα ξεκάθαρο μοτίβο που σχετιζόταν με τις δύο συχνές μορφές καρκίνου: Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν το βραδινό τους αρκετά νωρίς φάνηκε πως ήταν πιο προστατευμένοι από τον καρκίνο του προστάτη και του μαστού.

Συγκεκριμένα, υπολογίστηκε πως ήταν λιγότερες οι πιθανότητες εκδήλωσης των δύο αυτών μορφών καρκίνου για όσους συμμετέχοντες έτρωγαν το βραδινό τους πριν τις 9 το βράδυ ή τουλάχιστον δύο ώρες πριν πέσουν για ύπνο. Γι’ αυτούς, ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη και του μαστού ήταν μειωμένος περίπου κατά 20%, συγκριτικά με τους συμμετέχοντες που έτρωγαν το βραδινό τους μετά τις 10 το βράδυ ή έπεφταν για ύπνο σχεδόν αμέσως αφού φάνε για βράδυ αντίστοιχα.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εξετάζει πώς οι πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου σχετίζονται με τον προγραμματισμό των γευμάτων και τον ύπνο.

Αν τα ευρήματα αυτά επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες μελλοντικά, σχολιάζει ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, Μανώλης Κογεβίνας, ερευνητής στο ISGlobal, «τότε πιθανότατα θα επηρεάσουν τις συστάσεις που αφορούν την πρόληψη του καρκίνου, καθώς επί του παρόντος σε αυτές δεν λαμβάνεται υπόψη ο προγραμματισμός των γευμάτων». «Μεγαλύτερη θα είναι η επίδραση σε λαούς όπως αυτοί της Νότιας Ευρώπης, καθώς τείνουν να τρώνε το βραδινό τους πιο αργά» προσθέτει ο ερευνητής.

Όσο για τους βαθύτερους μηχανισμούς που εξηγούν τα ευρήματα, πιθανότατα αφορούν το πώς ο ύπνος επηρεάζει τον μεταβολισμό των τροφών. Παρόμοιες μελέτες σε πειραματόζωα έχουν υποδείξει πως ο προγραμματισμός των γευμάτων έχει ισχυρή επίδραση στον μεταβολισμό και την υγεία.

Διαβάστε επίσης:

Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για κάθε ώρα της ημέρας (εικόνες)

Τι ώρα πρέπει να τρώτε κάθε γεύμα της ημέρας ανάλογα με την ώρα που ξυπνάτε

Προγραμματισμός γευμάτων για υγιή καρδιά

Βραδινό τσιμπολόγημα: 5 σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία


Πηγή