Σάββατο , 22 Ιούνιος 2024

Προειδοποίηση για την άνοδο της θερμοκρασίας τη νύχτα: Κίνδυνοι καρδιακών προσβολών και θανάτων από τον καύσωνα

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προειδοποιεί για κίνδυνο καρδιακών προσβολών και θανάτων καθώς ο καύσωνας αναμένεται να ενταθεί, επισείοντας την προσοχή για την άνοδο της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο καύσωνας που πλήττει το βόρειο ημισφαίριο αναμένεται να ενταθεί αυτή την εβδομάδα, προκαλώντας αύξηση των θερμοκρασιών και κατά τη διάρκεια της νύχτας, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και θανάτων, όπως ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO), μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι θερμοκρασίες στη Βόρεια Αμερική, στην Ασία και σε όλη τη Βόρεια Αφρική και στη Μεσόγειο θα υπερβαίνουν τους 40 βαθμούς Κελσίου για έναν παρατεταμένο αριθμό ημερών αυτή την εβδομάδα, καθώς ο καύσωνας εντείνεται», ανέφερε ο WMO σε δήλωσή του.

«Οι θερμοκρασίες στη διάρκεια της νύχτας ενέχουν τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία»

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες στη διάρκεια της νύχτας αναμένεται να φθάσουν επίσης σε νέα υψηλά, σύμφωνα με τον WMO, με αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και θανάτων.

«Ενώ η μεγαλύτερη προσοχή εστιάζεται στις μέγιστες θερμοκρασίες στη διάρκεια της ημέρας, είναι οι θερμοκρασίες στη διάρκεια της νύχτας που ενέχουν τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία, ιδιαίτερα για τους ευάλωτους πληθυσμούς», ανέφερε ο WMO.

Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους στη Γενεύη, ερευνητής που ειδικεύεται στη μελέτη των καυσώνων είπε πως οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται αυτές τις ημέρες στην Ευρώπη είναι βέβαιο πως θα αυξηθούν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Πάνου Σααρίστο από τη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) είπε πως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο κίνδυνο.

Περισσότεροι από 60.000 Ευρωπαίοι μπορεί να έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του καύσωνα πέρυσι, σύμφωνα με ειδικούς, παρά την ύπαρξη ορισμένων από τα καλύτερα στον κόσμο συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης. Ο ΔΕΕΣ τηλεφωνεί στους ηλικιωμένους στην Ιταλία για να δει αν είναι καλά, διανέμει εμφιαλωμένο νερό στην Ελλάδα και δημιουργεί ξενώνες για ανθρώπους που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές στο ισπανικό νησί Λα Πάλμα, είπε ο Σααρίστο.

«Μεγάλος ο μεσογειακός καύσωνας»

«Ο μεσογειακός καύσωνας είναι μεγάλος, αλλά όχι σαν αυτόν στη Βόρεια Αφρική», δήλωσε ο Τζον Νάιρν, ανώτερος σύμβουλος του WMO για την ακραία ζέστη. «Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη στην Ευρώπη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κόσμος εισέρχεται σε «αχαρτογράφητο έδαφος», καθώς τρία κύματα καύσωνα έπληξαν ταυτόχρονα την Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία. Η Ευρώπη, η ήπειρος που θερμαίνεται ταχύτερα στον κόσμο, προετοιμάζεται για την κορύφωση του καύσωνα σήμερα ή αύριο, με θερμοκρασίες που αναμένεται να φτάσουν τους 48 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές.


Πηγή