Παρασκευή , 29 Σεπτέμβριος 2023

Υγιείς φλέβες, ανώδυνα και χωρίς επιπλοκές

Η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης έχει καθιερωθεί στις 13 Οκτωβρίου, την ημέρα των γενεθλίων του Rudolf Virchow, ο οποίος υπήρξε πρωτοπόρος στην παθοφυσιολογία της θρόμβωσης. Πρόκειται για τον Γερμανό γιατρό, παθολόγο και βιολόγο, που ανέπτυξε πρώτος την έννοια της «θρόμβωσης».

Η θρόμβωση μπορεί να εξελιχθεί σε μια επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία κυρίως γιατί δρα σιωπηλά. Ειδικά η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση μπορεί να αναπτυχθεί αν υπάρχουν ορισμένες ιατρικές παθήσεις που επηρεάζουν τον τρόπο που πήζει το αίμα σας.

Οι κιρσοί αποτελούν, ενίοτε, ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας αφού υποδηλώνουν φλεβική ανεπάρκεια που δεν μπορεί να θεραπευτεί συντηρητικά,  παρά μόνο χειρουργικά. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια, οι επεμβάσεις αυτές, αν γίνουν από εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό, είναι απόλυτα ασφαλείς και δεν δημιουργούν επιπλοκές.

Η ενδοαυλική μέθοδος με laser που ξεκίνησε από το 1999 για πρώτη φορά στον κόσμο είναι ατραυματική, αναίμακτη και χωρίς αφαίρεση της σαφηνούς φλέβας, μείζονος και ελάσσονος.

Ωστόσο, αν οι ασθενείς παραμείνουν χωρίς θεραπεία τότε το δέρμα αλλοιώνεται, σκληραίνει, αποκτά σκούρο χρώμα και λόγω συνεχών φλεγμονών μπορεί να διαβρωθεί και να δημιουργήσει άτονο έλκος. Άλλες επιπλοκές είναι η θρομβοφλεβίτιδα, το ερυσίπελας (δερματική λοίμωξη) και η ρήξη -αιμορραγία κιρσού.

Έτσι λοιπόν επιβάλλεται ν´ αντιμετωπισθεί αυτή η πάθηση, αν είναι δυνατόν από τα αρχικά στάδια (προτού δημιουργηθούν επιπλοκές), γιατί τότε τα αποτελέσματα θα είναι πολύ ικανοποιητικά και με σύντομη αποθεραπεία.

Για δεκαετίες, η επεμβατική θεραπεία των κιρσών και της φλεβικής ανεπάρκειας ήταν η αφαίρεση -εκρίζωση της σαφηνούς φλέβας- χωρίς να έχει γίνει κάποια αλλαγή στη μέθοδο. Ήταν τραυματική με πολλές κακώσεις ιστών και νεύρων, μεγάλο χρόνο αποθεραπείας και το κυριότερο, υψηλό ποσοστό υποτροπών λόγω του φαινομένου της νεοαγγειογένεσης. Δηλαδή, εξαιτίας της αφαίρεσης της σαφηνούς φλέβας νέα παράπλευρα αγγεία εμφανίζονταν ειδικά στη μηριαία περιοχή. Όταν μάλιστα η επέμβαση γινόταν από μη ειδικό αγγειοχειρουργό, τότε οι υποτροπές ήταν περισσότερες.

Ενδοαυλικό laser: Ιδανική χειρουργική αποκατάσταση της φλεβικής ανεπάρκειας

Με τη βοήθεια μιας εξελιγμένης οπτικής ίνας η σαφηνής φλέβα θερμαίνεται και συγκλείνεται από μια μικρή οπή χιλιοστού, χωρίς τομές, χωρίς τραυματισμούς νεύρων και ιστών με άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

Ο ασθενής μετά την επέμβαση με laser κινητοποιείται σε μισή έως μία ώρα, μένει στο νοσοκομείο λίγες ώρες και μπορεί από την επόμενη μέρα να επανέλθει στις καθημερινές του ασχολίες. Συμπληρώνεται η ενδοσκοπική αυτή μέθοδος με μικροφλεβεκτομές και σκληροθεραπεία με αφρό για ένα ολοκληρωμένο άριστο αποτέλεσμα.

Από το 2012 η μέθοδος του ενδοαυλικού laser αποτελεί την καλύτερη επιλογή ( gold standard) σε όλους τους ασθενείς με φλεβική ανεπάρκεια, εξελισσόμενη συνεχώς και αντιμετωπίζοντας ακόμα και τα τελευταία στάδια αυτής. Σε σπάνιες περιπτώσεις όπου η μείζων σαφηνής φλέβα είναι επιφανειακή και, μέχρι 5 χιλιοστά από το δέρμα, τότε εφαρμόζουμε την υβριδική μέθοδο μικροεκτομής του τμήματος αυτού και το κεντρικό κομμάτι πραγματοποιείται με laser.

Δείτε περιστατικά κιρσών (πριν και μετά)

Γιατί πρέπει να χειρουργούνται οι ασθενείς με φλεβική ανεπάρκεια και κιρσούς

Η φλεβική ανεπάρκεια δημιουργεί συμπτώματα που προοδευτικά επιδεινώνονται όπως οίδημα, πόνο, καυσαλγίες, παραισθησίες, κνησμό, κράμπες, ανήσυχα πόδια και έντονη κόπωση στη διάρκεια της ημέρας. Οι κιρσοί, μια από τις πιο συχνές αιτίες φλεβικής ανεπάρκειας, ήταν γνωστοί και είχαν περιγραφεί ακόμα από την εποχή του Ιπποκράτη, όπου οι γιατροί της αρχαιότητας ήξεραν από τότε την ύπαρξη της σαφηνούς φλέβας που τους δημιουργούσε. Την ονόμασαν δε σαφηνή γιατί προεξείχε του δέρματος, ήταν διογκωμένη και σαφώς ορατή. Αξίζει όμως να αναφερθεί πως μόλις τα τελευταία 50 με 60 χρόνια το πρόβλημα απασχολεί τη χειρουργική, εξαιτίας της πολυπλοκότητάς του.

Διαβάστε τι είπαν οι ασθενείς του κου Ηλία

Χαράλαμπος Ηλίας, Αγγειοχειρουργός.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα iliasxar.gr ή επικοινωνήστε στα τηλ.: 2107296277, 6944261464.

localStorage.clear();


Πηγή