Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Άγχος και Πανδημία: Πώς να το διαχειριστώ;

Άγχος και Πανδημία: Πώς να το διαχειριστώ;

Μπορεί η καραντίνα να πέρασε, αλλά η πανδημία και το άγχος που προκαλεί σε πολλούς είναι ακόμη εδώ. Φυσικά, το να αγχώνεται κανείς σε αυτή τη δύσκολη και πρωτόγνωρη περίοδο είναι αναμενόμενο, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που δυσκολεύονται να το διαχειριστούν, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται έντονα η ψυχική, αλλά και η σωματική τους υγεία.

Έτσι, εκτός από έντονα συναισθήματα όπως ο φόβος, η σύγχυση και η κακή διάθεση, κάποια από τα συμπτώματα του άγχους μπορεί να είναι και η δυσκολία στην αναπνοή, το βάρος στο στήθος, η τάση για εμετό, ο πονοκέφαλος και το σφίξιμο στο στομάχι. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν, προκειμένου να δώσουμε απάντηση στο μεγάλο ερώτημα των ημερών: “πώς να ηρεμήσω από το άγχος”;

Φροντίστε τον εαυτό σας

Ίσως να ακούγεται παράλογο στο μέσο αυτού του πανικού εσείς να κάνετε μάσκες ομορφιάς, ακούγοντας χαλαρωτική μουσική για άγχος. Ίσως πάλι και όχι! Το να ασχοληθούμε με την φροντίδα του εαυτού μας είναι κάτι που θα μας κάνει να νιώσουμε πολύ καλύτερα και να κερδίσουμε ξανά τον αυτοέλεγχό μας.

Αφήστε λοιπόν τις πιτζάμες για την ώρα του ύπνου, φορέστε όμορφα και καθαρά ρούχα ακόμα κι αν δεν σας δει κανείς, παρά μόνο ο εαυτός σας στον καθρέφτη! Μην παραμελείτε την υγιεινή σας, αντιθέτως εκμεταλλευτείτε τον χρόνο που έχετε και ασχοληθείτε λίγο παραπάνω με την περιποίησή σας. Αμέσως θα αισθανθείτε πιο όμορφα, με περισσότερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για το μέλλον!

Δημιουργήστε ένα όμορφο περιβάλλον

Το σπίτι μας είναι ίσως ο πιο προσωπικός μας χώρος. Αυτό το διάστημα περάσαμε πάρα πολλές ώρες μέσα σ’ αυτό. Εάν σε κάτι συμφωνούν οι ειδικοί και που κατά βάθος το ξέρουμε και εμείς μέσα μας, είναι πως όσο πιο τακτοποιημένο και καθαρό είναι, τόσο πιο όμορφα και ανάλαφρα νιώθουμε. Αντιθέτως, η ακαταστασία μας δημιουργεί μια ένταση και σύγχυση που πολλές φορές δεν αντιλαμβανόμαστε την πηγή της.

Το να αφιερώσουμε χρόνο στη δημιουργία ενός ήρεμου και όμορφου χώρου, ακόμα κι αν είμαστε μόνο εμείς που τον απολαμβάνουμε, θα μας χαρίσει μια αίσθηση αναζωογόνησης και αρμονίας. Αν πάλι δεν είστε μόνοι, αλλά μέλος μιας μεγάλης οικογένειες, και νομίζετε πως η ακαταστασία είναι αναπόφευκτη, σκεφτείτε πως είναι ίσως μια μοναδική ευκαιρία να οργανωθείτε και να δουλέψετε σαν ομάδα!

Πείτε ναι στην Άσκηση

Οι περισσότεροι έκαναν αγαπημένη συνήθεια την άσκηση εν μέσω καραντίνας! Το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμα και ένας σύντομος περίπατος αλλάζει τη διάθεσή μας και χαλαρώνει το σώμα μας. Μπορεί κάποιοι να νομίζουν ότι η άσκηση θα τους κουράσει, όμως στην πραγματικότητα χαρίζει αίσθημα ευεξίας και πληρότητας, χάρη στις ορμόνες της ευτυχίας που παράγονται! Ανακαλύψτε όμορφα μέρη για αθλητισμό και βάλτε τον στην καθημερινότητά σας.

Προσέξτε τη Διατροφή σας

Ενδεχομένως πολλοί να μην αντιλαμβάνονται τη σύνδεση ενός υγιούς σώματος με την ψυχολογία μας. Όμως, στην πραγματικότητα το τι τρώμε και τα θρεπτικά συστατικά που επιλέγουμε, επηρεάζουν τη σύνθεση ορμονών και τη λειτουργία του νευρικού μας συστήματος.

Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, κάλιο και χαλκό, καθώς συμβάλλουν σε ένα υγιές νευρικό σύστημα και στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία. Τέτοιες είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το κρέας και τα ψάρια, τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, φρούτα όπως οι μπανάνες και το αβοκάντο κ.ά. Εάν έχετε διατροφικές ελλείψεις ή τα συμπτώματα επιμένουν, ζητήστε τη συμβουλή του φαρμακοποιού σας ή του γιατρού σας προκειμένου να λάβετε κάποιο συμπλήρωμα για το άγχος.

Ανακαλύψτε βότανα για το άγχος

Η φύση είναι γεμάτοι με πολύτιμους θησαυρούς για την υγεία μας! Ανάμεσά τους είναι και πολλά βότανα για το άγχος, όπως η βαλεριάνα, η πασσιφλόρα, ο λυκίσκος, η Rhodiola rosea, το μελισσόχορτο, το χαμομήλι και πολλά άλλα. Δοκιμάστε να φτιάξετε ένα χαλαρωτικό τσάι ή βρείτε τα σε μορφή συμπληρώματος ή βάμματος. Θα σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε και να διαχειριστείτε καλύτερα τα συμπτώματα του άγχους. Εάν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν τη λήψη τους.

Δοκιμάστε λοιπόν τους παραπάνω τρόπους, γεμίστε με ευχάριστες και δημιουργικές ασχολίες την ημέρα σας, αποφύγετε την έκθεση σε αρνητικές ειδήσεις και δώστε χρόνο και χώρο στον εαυτό σας να σκεφτεί τα πράγματα πιο καθαρά!


Πηγή