Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Άγχος: Μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα;

Τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα αποτελούν ένα πρόβλημα που απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους, για αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει ενημέρωση σχετικά με την πρόσληψη τροφών που μπορούν να συμβάλλουν στην αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη.

Μπορεί η διατροφή να αποτελεί αναμφισβήτητα ένα σημαντικό κομμάτι της πρόληψης του διαβήτη, υπάρχει όμως και ένας άλλος παράγοντας που προκαλεί τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά σχετίζεται με την ψυχολογία σας, το άγχος.

Πώς συνδέεται το άγχος με τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα;

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, ακόμα και αν προσπαθείτε να καταπολεμήσετε τα προβλήματα του σακχάρου υιοθετώντας μία δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ή κάνοντας διαλείπουσα νηστεία θα μπορούσατε να σαμποτάρετε τις προσπάθειές σας με τη συσσώρευση του σακχάρου στο αίμα ακόμη και όταν δεν τρώτε καθόλου ή καταναλώνετε μόνο λίπος και πρωτεΐνες.

Όταν είστε αγχωμένοι το σώμα σας ενεργοποιεί τη φυσιολογική αμυντική αντίδρασή του. Μέρος αυτής της αντίδρασης περιλαμβάνει την απελευθέρωση του σακχάρου στο αίμα, έτσι ώστε να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αμέσως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Για παράδειγμα, εάν προσπαθείτε να αποφύγετε μία στρεσογόνα κατάσταση, θα χρειαστείτε την ενέργεια που παρέχεται από τη γλυκόζη στο αίμα σας. Αν είστε όμως συνεχώς αγχωμένοι, τότε υπάρχει πρόβλημα, καθώς απελευθερώνεται διαρκώς σάκχαρο στο αίμα σας, το οποίο προκαλεί επίσης την απελευθέρωση της ινσουλίνης.

Η υπερινσουλιναιμία, αναγκάζει το σώμα σας να προσπαθεί να επαναφέρει τη γλυκόζη πίσω στα κύτταρα. Η ινσουλίνη είναι επίσης μία από τις ορμόνες που ωθεί το σώμα σας να αποθηκεύει λίπος, γεγονός που εξηγεί γιατί μπορεί να έχετε αυξημένο βάρος κατά τη διάρκεια μιας αγχωτικής περιόδου στη ζωή σας. 

Πηγή: mindandbodygreen.com

Διαβάστε επίσης:

Αυξομειώσεις βάρους, πίεσης, χοληστερόλης, σακχάρου: Ποιοι οι κίνδυνοι για την υγεία

Προδιαβήτης: Τα απαραίτητα βήματα για να μην εξελιχθεί σε διαβήτη (βίντεο)

Τι θα κερδίσετε αν περπατάτε μετά το φαγητό

 

Κάντε Bookmark τις σελίδες του Newsbomb.gr για τα Exit Poll 2019 και τα Αποτελέσματα Εκλογών της 7ης Ιουλίου, ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι και με εγκυρότητα!

Διαβάστε επίσης όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις Εθνικές Εκλογές 2019


Πηγή