Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Άντρες στη μέση ηλικία: Ποια η σχέση με τον ουρολόγο;

«Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν». Από την εποχή του Ιπποκράτη ακόμη, η σημασία της πρόληψης άρχισε να διαδίδεται. Σήμερα, γνωρίζουμε όλοι την αξία της στη διατήρηση της καλής υγείας. Τα πάντα, βέβαια, ξεκινούν από τον σεβασμό στο σώμα μας και την ανάγκη για ποιότητα ζωής σε κάθε ηλικία.

Φάκελος: Επίσκεψη στον ουρολόγο

Βάσει στατιστικών δεδομένων ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ανδρών σε κάποια στιγμή της ζωής τους θα εμφανίσουν προβλήματα με το ουροποιητικό και αναπαραγωγικό τους σύστημα, λόγω γήρανσης, λοιμώξεων, τραυματισμών ή γενετικών ανωμαλιών. Ένα από αυτά είναι και ο προστάτης. Σε άνδρες άνω της μέσης ηλικίας είναι ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από νεοπλασματική νόσο. Ωστόσο, μόλις το 48% των ανδρών στην Ευρώπη γνωρίζουν τον κίνδυνο εμφάνισής του και τις διαθέσιμες επιλογές για έγκαιρη ανίχνευση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έγκαιρη διάγνωση σώζει τους ασθενείς, όμως λόγω της ευαίσθητης φύσης νόσου και των επακόλουθων επιπτώσεων της θεραπείας αρκετοί αποφεύγουν να μιλήσουν ανοιχτά για αυτό το θέμα στους ανθρώπους του περιβάλλοντός τους, όπως η οικογένεια, οι φίλοι και οι επαγγελματίες υγείας.

Με τον προστάτη δεν αστειευόμαστε!

Η Janssen αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ζωής, στηρίζοντας την καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, «Με Τον Προστάτη Δεν Αστειευόμαστε». Επίσης, προβάλλει τη σπουδαιότητα του «χρυσού»τρίπτυχου για την καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη, δηλαδή τη σωστή ενημέρωση, την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία. Το συνολικό πλάνο δράσης τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.) και του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών (Κ.Ε.Φ.Ι). 

Ο προστάτης, αυτός ο μικρός και συμπαγής αδένας σε μέγεθος κάστανου, χρειάζεται προσοχή. Περίπου το 90% των ασθενών με καρκίνο του προστάτη διαγιγνώσκονται σε αρχικά στάδια της νόσου. Η πιθανότητα εμφάνισης της αυξάνεται με την ηλικία, ενω τα τελευταία χρόνια τη συναντούμε σε όλο και νεότερα άτομα. Η κληρονομικότητα και η παχυσαρκία δρουν επίσης επιβαρυντικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το προειδοποιητικά «καμπανάκια» ποικίλουν. Από τη διστακτικότητα έναρξης της ούρησης, τη συχνοουρία και την ελάττωση ακτίνας των ούρων μέχρι την αίσθηση ατελούς κένωσης της κύστης, την αιματουρία, τον πόνο, αλλά και τη στυτική δυσλειτουργία. Η επίσκεψη στον ουρολόγο γίνεται πλέον επιτακτική, για να αξιολογηθούν τα συμπτώματα και να ακολουθήσει η διάγνωση. Αυτή πραγματοποιείται μέσω της δακτυλικής εξέτασης και μιας αιματολογικής, για την μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου-PSA. Η διαδικασία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και δεν απαιτείται κάποια ειδική προετοιμασία. Παράλληλα, συνίσταται η αξονική τομογραφία για έλεγχο των λεμφαδένων και των άλλων οργάνων της κοιλιάς και το σπινθηρογράφημα οστών για έλεγχο πιθανών μεταστάσεων.

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για την θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Σε επιλεγμένους ασθενείς, μπορεί να προταθεί η ενεργός παρακολούθηση ή/και η προσεκτική αναμονή, η χειρουργική επέμβαση με ολική προστατεκτομή, η ακτινοθεραπεία, η ορμονοθεραπεία, η χημειοθεραπεία, ενώ και η βιολογική θεραπεία – ανοσοθεραπεία έχει να επιδείξει εξαιρετικά επιτυχημένα αποτελέσματα. Ο ουρολόγος θα κρίνει την κατάλληλη μορφή αντιμετώπισης της νόσου με βάση το ιστορικό του κάθε ασθενούς και το προφίλ των ενδείξεων.

Πρωτοπορία και Επιστήμη για τον προστάτη από τη Janssen

Για τη Janssen, η αφοσίωση στην ίαση και την ανακούφιση από τον πόνο παραμένουν αδιαπραγμάτευτες αξίες. Μέσα από την αξιολόγηση των αναγκών κάθε εποχής και με γνώμονα την τεχνολογία προτείνει καινοτόμα ιατροφαρμακευτικά επιτεύγματα, για μια πιο διαχειρίσιμη καθημερινότητα απέναντι στις σοβαρές παθήσεις του προστάτη. Η μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία στέλνει το πιο δυνατό μήνυμα για την αξία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης και συνεχώς κατακτά μικρές νίκες απέναντι στον καρκίνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στόχος της σημαντικής πρωτοβουλίας γύρω από τον καρκίνο του προστάτη είναι η όσο το δυνατόν πιο εγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου. Κάθε λεπτό είναι πολύτιμο σε αυτήν την μάχη και η σωστή αξιολόγηση είναι καίριας σημασίας. Γιατί τελικά η γνώση είναι δύναμη.

Με ένα κλικ εδώ ενημερωθείτε έγκυρα για τον προστάτη.


Πηγή