Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Άσθμα στις γυναίκες: Πώς επηρεάζει τις πιθανότητες σύλληψης

Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν συσκευή εισπνοών καθορισμένης δόσης για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα μιας κρίσης άσθματος και δεν ακολουθούν μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη σύλληψη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 5.000 γυναίκες από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία και διαπιστώθηκε ότι όσες χρησιμοποιούσαν συσκευή εισπνοών για να αντιμετωπίσουν μια κρίση άσθματος και όχι για να την προλάβουν, χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να συλλάβουν.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν αγωγή με βραχείας δράσης βήτα αγωνιστές, χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 20% περισσότερο χρόνο για να συλλάβουν.

Είχαν επίσης 40% περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν πάνω από ένα χρόνο για να συλλάβουν, κάτι που χαρακτήρισαν ως όριο για την υπογονιμότητα. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Η διαφορά παρέμεινε ακόμη και όταν λήφθηκαν υπόψη άλλοι παράγοντες όπως η ηλικία και το βάρος.

Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που λάμβαναν αγωγή μακράς διάρκειας σε τακτική βάση, ακόμη και όταν δεν είχαν συμπτώματα, είχαν τις ίδιες πιθανότητες σύλληψης με τις άλλες γυναίκες.

Όλες οι συμμετέχουσες περίμεναν το πρώτο τους παιδί και βρίσκονταν στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης. Ρωτήθηκαν αν υπέφεραν από άσθμα, καθώς και ποια φάρμακα χρησιμοποιούσαν. Το 10% των συμμετεχουσών είχαν άσθμα και όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να μείνουν έγκυοι. Οι ερευνητές είπαν όμως ότι δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των γυναικών που ακολουθούσαν μακράς διάρκειας θεραπείες και των γυναικών χωρίς άσθμα.

Ο επικεφαλής ερευνητής Dr Luke Grzeskowiak δήλωσε: «Υπάρχουν πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το μητρικό άσθμα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία των εγκύων και των μωρών τους και έτσι οι γενικές συμβουλές είναι ότι οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για να ελέγξουν το άσθμα πριν προσπαθήσουν να συλλάβουν».

Και πρόσθεσε: «Αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμα είναι πώς ακριβώς το άσθμα ή οι θεραπείες του άσθματος οδηγούν σε προβλήματα γονιμότητας. Όπως επηρεάζει τους πνεύμονες, το άσθμα μπορεί να προκαλεί φλεγμονή και στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της μήτρας. Θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την υγεία των ωαρίων. Τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ οι θεραπείες άσθματος βραχείας δράσης δεν μεταβάλλουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Στις γυναίκες που χρησιμοποιούν μόνο ανακουφιστικά φάρμακα είναι πιθανό, παρά τη βελτίωση των συμπτωμάτων, να υπάρχει φλεγμονή στους πνεύμονες και άλλα όργανα στο σώμα».

Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει τώρα περαιτέρω μελέτες που αφορούν γυναίκες με άσθμα, οι οποίες υποβάλλονται σε θεραπείες γονιμότητας, για να δουν αν η βελτίωση του ελέγχου του άσθματος θα μπορούσε να βελτιώσει τη γονιμότητα.

Πηγή: express.co.uk

Διαβάστε επίσης:

Άσθμα: Τι πρέπει να τρώτε για να μειώσετε τις κρίσεις

Σύλληψη: Οι χημικές ουσίες που μειώνουν τις πιθανότητες – Πού βρίσκονται

Υπάρχουν στάσεις στο σεξ που βοηθούν τη σύλληψη;


Πηγή