Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Άσκηση μετά τον τοκετό: Πότε μπορείτε να ξεκινήσετε να γυμνάζεστε;

Η άσκηση μετά τον τοκετό προσφέρει πολλά σωματικά και ψυχολογικά οφέλη στη νέα μητέρα.

Προφανώς, η τακτική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των κιλών της εγκυμοσύνης και την ενίσχυση των κοιλιακών μυών.

Μπορεί επίσης να συμβάλλει στην αύξηση της ενέργειας, στην αντιμετώπιση του άγχους και του στρες και, φυσικά στην πρόληψη ή την ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την κατάθλιψη μετά τον τοκετό. Πόσο σύντομα όμως μπορούν να ξεκινήσουν να γυμνάζονται οι νέες μαμάδες;

Το πόσο σύντομα μπορείτε να ξεκινήσετε να αθλείστε μετά τη γέννα εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες όπως εάν είχατε φυσιολογική γέννα ή εάν κάνατε καισαρική τομή. Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές που καθορίστηκαν από το American College of Obstetrics and Gynecologists (ACOG) ορισμένες γυναίκες μπορούν να ξεκινήσουν να γυμνάζονται ακόμα και σε διάστημα μικρότερο των έξι εβδομάδων ή ακόμα και μερικές ημέρες μετά τον τοκετό.

Φυσικά, κάτι τέτοιο προϋποθέτει ότι έχουν συζητήσει με τον γιατρό τους, ο οποίος μπορεί να τις συμβουλέψει σχετικά με το πότε μπορούν να ξεκινήσουν τις προπονήσεις.

Πολλές μητέρες που είχαν μία υγιή εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές, είναι σε θέση να ξεκινήσουν να γυμνάζονται λίγες μέρες μετά τον τοκετό. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να «ακούσουν» το σώμα τους για να καταλάβουν πότε αισθάνονται απολύτως έτοιμες. Όσες αντιμετώπισαν μία πιο περίπλοκη γέννα με καισαρική τομή, χρειάζονται περισσότερο χρόνο προκειμένου να αναρρώσει ο οργανισμός τους. Πιο συγκεκριμένα, η πλήρης ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει από έξι έως οκτώ εβδομάδες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι νέες μητέρες να συμβουλεύονται τον γιατρό τους.

Το ACOG συνιστά να ασκείστε από 20 έως 30 λεπτά καθημερινά. Η εύρεση του χρόνου και της ενέργειας για άσκηση ενώ έχετε ένα νεογέννητο στο σπίτι μπορεί να μοιάζει ακατόρθωτη κάποιες μέρες. Ωστόσο, ακόμα και δραστηριότητες χαμηλότερης έντασης, όπως το περπάτημα, είναι ευεργετικές για την υγεία και μπορείτε ακόμη και να πάρετε το μωρό μαζί σας.

Υπάρχει επίσης ένας αυξανόμενος αριθμός μαθημάτων άσκησης για νέες μητέρες, τα οποία δεν είναι μόνο ένας καλός τρόπος για να γυμναστείτε αλλά και για να γνωρίσετε άλλες μητέρες και να δημιουργήσετε ένα σύστημα υποστήριξης.

Πηγή: mindbodygreen.com

Διαβάστε επίσης:

Άσκηση στην εγκυμοσύνη: Ποιους κινδύνους απομακρύνει


Πηγή