Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Άσκηση: Μπορεί να οδηγήσει σε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές;

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα νέας έρευνας.

Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά έχουν περισσότερες πιθανότητες να τρέφονται πιο υγιεινά, όπως αποδεικνύει νέα μελέτη.

Οι ερευνητές εξέτασαν 2.680 νεαρούς ενήλικες που δεν ασκούνταν τακτικά και δεν ακολουθούσαν κάποια δίαιτα. Αφού έκαναν γυμναστική για αρκετές εβδομάδες, οι συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να επιλέξουν τρόφιμα όπως άπαχο κρέας, φρούτα και λαχανικά. Ταυτόχρονα, οι προτιμήσεις τους για τηγανητά, αναψυκτικά και άλλες ανθυγιεινές τροφές μειώθηκαν.

Παρόλο που οι ερευνητές έδωσαν οδηγίες στους συμμετέχοντες να μην αλλάξουν σημαντικά τη διατροφή τους, αυτό συνέβη ούτως ή άλλως. Η μελέτη δεν εξέτασε τον μηχανισμό πίσω από τις αλλαγές, αλλά προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και η ήπια άσκηση μπορεί να μεταβάλλει τα επίπεδα ντοπαμίνης που με τη σειρά τους μπορούν να μειώσουν την επιθυμία για τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει επίσης σχέση μεταξύ της έντασης της άσκησης και της ποσότητας των ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη.

«Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσει τη διατροφική συμπεριφορά», δήλωσε ο Molly Bray, συγγραφέας της μελέτης και πρόεδρος του τμήματος διατροφικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. «Ένας από τους λόγους που πρέπει να προωθήσουμε την άσκηση είναι οι υγιεινές συνήθειες που μπορεί να διαμορφώσει» προσθέτει.

Η μελέτη περιελάμβανε άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 35 ετών, μία περίοδο κρίσιμη για τη διαμόρφωση υγιεινών συνηθειών. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών χρόνων παρατηρείται σημαντική αύξηση του βάρους, ενώ κάποιος που έχει αυξημένο βάρος στην ηλικία των 20-22 ετών έχει και αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει παχυσαρκία αργότερα στη ζωή του.

Οι συμμετέχοντες που δήλωσαν ότι γυμνάζονταν για λιγότερο από 30 λεπτά την εβδομάδα στην αρχή της μελέτης, κλήθηκαν να κάνουν αερόβιες ασκήσεις 30 λεπτών τρεις φορές την εβδομάδα για 15 εβδομάδες. Τους ζητήθηκε επίσης να μην αλλάξουν σημαντικά τη διατροφή τους.

«Πολλοί άνθρωποι στη μελέτη δεν ήξεραν ότι έκρυβαν ένα δραστήριο, υγιές άτομο μέσα τους», δήλωσε ο Bray.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Obesity.

Πηγή: theepochtimes.com

Διαβάστε επίσης:

Άσκηση και διαβήτης: Γιατί και πόση χρειάζεται

Το καλύτερο είδος άσκησης ανάλογα με την ηλικία σας (εικόνες)

Τα διατροφικά λάθη που ακυρώνουν τα οφέλη της άσκησης


Πηγή