Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Έρευνα: Ο διαβήτης τύπου 2 οδηγεί σε υψηλότερο κίνδυνο για 57 άλλες παθήσεις

Σημαντική μελέτη διαπιστώνει αυξημένο κίνδυνο ασθενειών όπως ο καρκίνος, η νεφρική νόσος και οι νευρολογικές παθήσεις από τον διαβήτη τύπου 2.

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν υψηλότερο κίνδυνο για 57 άλλες παθήσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, της νεφρικής νόσου και των νευρολογικών παθήσεων, σύμφωνα με την πιο ολοκληρωμένη έως σήμερα μελέτη του είδους της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από τη νόσο, η οποία συνδέεται με το υπερβολικό βάρος, την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας ή το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη τύπου 2. Είναι γνωστό ότι η πάθηση αυξάνει τον κίνδυνο για γενικότερα κακή υγεία, ωστόσο τώρα οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ μπόρεσαν να δείξουν την πραγματική κλίμακα του κινδύνου που ενέχει ο διαβήτης τύπου 2.

Στην πιο ολοκληρωμένη παρατηρητική μελέτη για την υγεία στη μέση ηλικία, που αφορούσε άτομα με και χωρίς διαβήτη τύπου 2, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η πάθηση συνδέθηκε με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης 57 μακροχρόνιων ασθενειών. Κατά μέσο όρο, όσοι έπασχαν από την πάθηση εμφάνιζανν αυτά τα προβλήματα υγείας έως και πέντε χρόνια νωρίτερα από τα μη διαβητικά άτομα.

Οι ειδικοί περιέγραψαν τα ευρήματα ως σημαντικά και ανησυχητικά και υπογράμμισαν την επείγουσα ανάγκη να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 σε περισσότερους ανθρώπους. Η μελέτη, η οποία βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο, παρουσιάζεται στο επιστημονικό συνέδριο Diabetes UK.

Τι έδειξε η μελέτη για τον διαβήτη τύπου 2

Για την υλοποίηση της μελέτης εξετάστηκαν δεδομένα από 3 εκατομμύρια ανθρώπους, τα οποία προήλθαν από τη Βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου, ιατρικά-παθολογικά αρχεία ασθενών και 116 ασθένειες που εμφανίζονται συνήθως στη μέση ηλικία. Όσοι είχαν διαβήτη τύπου 2 είχαν υψηλότερο κίνδυνο για 57 από τις παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του κατά 9% αυξημένου κινδύνου για καρκίνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσοι έπασχαν διαβήτη τύπου 2 είχαν 5,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν νεφρική νόσο τελικού σταδίου, 4,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν καρκίνο του ήπατος και 3,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Όσον αφορά τις κυκλοφορικές παθήσεις, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 είχαν υψηλότερο κίνδυνο για 23 από τα 31 προβλήματα υγείας.

Επιπλέον, ο διαβήτης τύπου 2 συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο κακής υγείας και στις 11 κατηγορίες υγείας, με 2,6 φορές υψηλότερο κίνδυνο νευρολογικών προβλημάτων, 2,3 φορές υψηλότερο κίνδυνο οφθαλμολογικών προβλημάτων, 1,9 φορές υψηλότερο κίνδυνο πεπτικών προβλημάτων και 1,8 φορές υψηλότερο κίνδυνο κακή ψυχική υγεία.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε άτομα άνω των 30 ετών, με τους ειδικούς να διαπιστώνουν ότι υψηλότεροι κίνδυνοι εμφανίζονταν σε άτομα κάτω των 50 ετών που διαγιγνώσκονταν με διαβήτη τύπου 2.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών για τα αποτελέσματα της έρευνας

«Αυτή η μελέτη δείχνει με ανησυχητικές λεπτομέρειες τον απαράδεκτο επιπολασμό της κακής υγείας σε μεσήλικες με διαβήτη τύπου 2 και αποτελεί μια σημαντική υπενθύμιση για τις εκτεταμένες και σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της νόσου στον οργανισμό», δήλωσε η Δρ. Ελίζαμπεθ Ρόμπερτσον. διευθύντρια έρευνας στο Diabetes UK.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 να υποστηρίζονται για να μειώσουν τον κίνδυνο και όσοι ζουν με την πάθηση να έχουν συνεχή πρόσβαση σε τακτική φροντίδα και υποστήριξη για να τη διαχειριστούν καλύτερα και να αποφύγουν ή να καθυστερήσουν τις επιπλοκές», προσθέτει η ειδικός.

Η συνεπικεφαλής της έρευνας και κλινική επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, Δρ. Λούνλουαν Σαν, είπε ότι η μελέτη έδειξε πως η πρόληψη και η καθυστέρηση της εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2 είναι «ουσιώδης» για τη μείωση της πιθανότητας κακής υγείας στη μέση ηλικία.


Πηγή