Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Έρευνα: Ποια επαγγέλματα αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο στον θυρεοειδή

Οι εργαζόμενοι που εκτίθενται συστηματικά σε αποσμητικά, αποστειρωτικά και απολυμαντικά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκινικές αλλοιώσεις στον θυρεοειδή αδένα, υποδεικνύει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Occupational and Environmental Medicine.

Η επαγγελματική έκθεση σε τέτοιες χημικές ουσίες, γνωστές ως βιοκτόνα, συσχετίστηκε με 65% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του θυρεοειδούς. Ο κίνδυνος φάνηκε να αυξάνεται αναλογικά με τα επίπεδα συσσωρευμένης έκθεσης σε βάθος χρόνου, σημειώνουν οι ερευνητές.

Όσο για τα φυτοφάρμακα, οι ερευνητές δεν εντόπισαν κάποια αξιόλογη συσχέτιση ανάμεσα στον καρκίνο του θυρεοειδούς και τα κοινά χημικά που χρησιμοποιούνται στον τομέα της γεωργίας.

«Η μελέτη μας φάνηκε να μην υποστηρίζει τη σύνδεση ανάμεσα στην επαγγελματική έκθεση σε φυτοφάρμακα και στον κίνδυνο για καρκίνο του θυρεοειδούς, ωστόσο υπέδειξε ότι η έκθεση σε βιοκτόνα συσχετίζεται ενδεχομένως με αυξημένο κίνδυνο για τη συγκεκριμένη κακοήθεια» αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Yawei Zhang, ειδικός στην περιβαλλοντική υγιεινή από το Πανεπιστήμιο Γέιλ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Τα ακριβή αίτια του καρκίνου του θυρεοειδούς δεν έχουν διαπιστωθεί, ωστόσο είναι γνωστό ότι ο κίνδυνος είναι αυξημένος για όσους πάσχουν από ορισμένες γενετικές διαταραχές και για όσους έχουν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας, ειδικά κατά την παιδική τους ηλικία. Επίσης, η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου είναι συχνότερη στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 462 ενήλικες με καρκίνο του θυρεοειδούς και 498 άτομα που δεν είχαν εκδηλώσει τη νόσο. Οι δύο ομάδες ήταν συγκρίσιμες ως προς την ηλικία και βασικές παραμέτρους της υγείας και του τρόπου ζωής τους. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη το εργασιακό ιστορικό των συμμετεχόντων (επαγγέλματα στα οποία είχαν παραμείνει για τουλάχιστον έναν χρόνο), εξετάζοντας ποια ήταν τα ακριβή καθήκοντά τους και σε ποιες εταιρείες είχαν εργαστεί.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές υπολόγισαν την εργασιακή έκθεση σε βιοκτόνα και φυτοφάρμακα. Η επαγγελματική έκθεση στα βιοκτόνα συνδέθηκε με επαγγέλματα στον χώρο της υγείας και της καθαριότητας (γιατροί και άλλοι επαγγελματίες υγείας, υπάλληλοι καθαριότητας, κατ’ οίκον φροντιστές κ.ά.), ενώ μεγαλύτερη ήταν η έκθεση στα φυτοφάρμακα για όσους εργάζονταν ή είχαν εργαστεί κάποια στιγμή στο παρελθόν ως αγρότες, υπάλληλοι ταχυδρομείου, τοπογράφοι και κηπουροί.

Οι γυναίκες που είχαν εκτεθεί λόγω της δουλειάς τους σε βιοκτόνα αντιμετώπιζαν 48% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του θυρεοειδή, ενώ για τους άνδρες ο κίνδυνος ήταν υπερτριπλάσιος, σύμφωνα με τη μελέτη.

Αν και παραμένουν ασαφείς οι υποκείμενοι μηχανισμοί που καθοδηγούν τη σχέση μεταξύ βιοκτόνων και καρκίνου του θυρεοειδούς, οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι χημικές ουσίες επεμβαίνουν στη διαδικασία παραγωγής των θυρεοειδικών ορμονών. Η τρικλοσάνη, για παράδειγμα, ένας αντιμικροβιακός παράγοντας που χρησιμοποιείται ευρέως σε καθαριστικά προϊόντα, έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τα επίπεδα δύο ορμονών που εμπλέκονται στην ανάπτυξη και στον μεταβολισμό. Μια άλλη χημική ουσία, το φυτοφάρμακο και απολυμαντικό πενταχλωροφαινόλη, έχει συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών σε πειραματόζωα.

Η επαγγελματική έκθεση στα φυτοφάρμακα και στα βιοκτόνα μπορεί να περιοριστεί εάν τηρούνται βασικά μέτρα προστασίας, όπως η χρήση προστατευτικής στολής και μάσκας και το καλό πλύσιμο των χεριών μετά την επαφή με τις χημικές ουσίες, επισημαίνει η Zhang.

Δείτε κι αυτό:

Παγωμένα άκρα: Τι δείχνουν για την υγεία του θυρεοειδούς

Τεστ: Δείτε αν λειτουργεί σωστά ο θυρεοειδής σας


Πηγή