Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Έρπητας ζωστήρας: Γνωστό αντικαταθλιπτικό για τη θεραπεία της πάθησης δοκιμάζουν οι ερευνητές

Ο έρπητας ζωστήρας είναι μια λοίμωξη που απαιτεί άμεση θεραπεία, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στις έγκυες γυναίκες. Ως μέρος ενός ερευνητικού προγράμματος που εξετάζει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της λοίμωξης, μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ αναζητά μολυσμένους εθελοντές στους οποίους θα δοκιμάσει μια νέα θεραπεία.

Ο έρπητας ζωστήρας προκαλεί πολύ ενοχλητικά συμπτώματα. Δημιουργεί ένα επώδυνο εξάνθημα που μπορεί να εμφανιστεί κυρίως στο πρόσωπο, τα χέρια ή τη βουβωνική χώρα.

Τα πρώτα συμπτώματα που εκδηλώνει ο πάσχον είναι καύσος, μούδιασμα και πόνος στην περιοχή που έχει εκδηλωθεί ο έρπητας ζωστήρας. Μετά από λίγες ημέρες εκδηλώνεται ένα φυσαλιδοειδές εξάνθημα. Η διάρκεια ζωής του εξανθήματος στο σημείο που έχει μολυνθεί δεν ξεπερνά τις 7-10 μέρες.

Τα κλινικά συμπτώματα

Αρχικά παρατηρούνται ερυθρές κηλίδες στις οποίες εμφανίζονται σταδιακά φυσαλίδες που περιέχουν υγρό, οι οποίες όταν σπάσουν δημιουργούν κρούστα. Το εξάνθημα δημιουργεί κνησμό στην πάσχουσα περιοχή ενώ σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται γενική αδιαθεσία, αίσθημα κόπωσης, πονοκέφαλος, πυρετός και ρίγος.

Οι επιπλοκές

Ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να προκαλέσει διαταραχές οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν σε προβλήματα στην ισορροπία ή την ακοή, σε παράλυση προσώπου καθώς και σε εγκεφαλίτιδα. Επιπλέον, υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει οφθαλμικές μολύνσεις και σε ακραίες περιπτώσεις ακόμη και τύφλωση στην περίπτωση που ο ιός προσβάλλει την περιοχή των ματιών, ενώ ελλοχεύει κίνδυνος τοπικών μολύνσεων.

Εμβολιασμός

Το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα συστήνεται να γίνεται προληπτικά σε όσους ενήλικες το παρέλειψαν σε παιδική ηλικία. Να σημειωθεί ωστόσο πως το 2011 ο FDA προχώρησε στην έγκριση χορήγησης του εμβολίου σε άτομα άνω των 50 ετών, τα οποία εκτιμάται ότι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Η ερευνητική θεραπεία

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ εξετάζει μια νέα θεραπεία για τη λοίμωξη χρησιμοποιώντας ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως η εν λόγω θεραπεία με αμιτριπτυλίνη σε 850 εθελοντές πιθανά θα φανεί αποτελεσματική για τον έρπητα ζωστήρα.

Επί του παρόντος, το φάρμακο χρησιμοποιείται ήδη για την πρόληψη της μεταερπητικής νευραλγίας, μια κατάσταση που οδηγεί σε συνεχή ή διαλείπον νευρικό πόνο σε μια περιοχή του δέρματος που είχε προηγουμένως μολυνθεί από έρπητα ζωστήρα.

Να σημειωθεί πως μετά τον έρπητα ζωστήρα, η περιοχή του δέρματος παραμείνει επώδυνη στην αφή.

Ήδη μελέτες από το 1990 έχουν δείξει ότι η αμιτριπτυλίνη θα μπορούσε να μειώσει τον βαθμό του πόνου που σχετίζεται με τον έρπητα ζωστήρα, δήλωσε ο καθηγητής Matthew Ridd.

Φαρμεκευτική αγωγή

Ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει Acyclovir, Valacyclovir, Famciclovir καθώς και αλοιφή με καψαϊκίνη, αντιεπιληπτικά φάρμακα, γκαμπαπεντίνη, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά (αμιτριπτυλίνη), λιδοκαΐνη σε μορφή γέλης ή σπρέι, κωδεΐνη, ένεση με κορτικοστεροειδή σε συνδιασμό με τοπικό αναισθητικό.

Τα ευάλωτα άτομα

Σε ευάλωτη θέση είναι οι καρκινοπαθείς και οι πάσχοντες από καρκίνο, HIV & AIDS. Παράλληλα, τον κίνδυνο εμφάνισης του ιού ενισχύει η υποβολή σε χημειοθεραπείες, η πολυετής χρήση στεροειδών καθώς και η λήψη ειδικά σχεδιασμένης ανοσοκατασταλτικής αγωγής.

Χρήσιμες συμβουλές

Εάν ένας άνθρωπος εμφανίσει έρπητα ζωστήρα πρέπει να αποφεύγει ορισμένα άτομα, όπως:

  • Έγκυες που δεν νόσησαν από ανεμοβλογιά στο παρελθόν
  • Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Μωρά ηλικίας μικρότερης του ενός μηνός

Πηγή