Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Έτοιμες παιδικές τροφές: Ο σοβαρός κίνδυνος

Ένα βασικό άγχος των γονιών είναι η αντίδραση του μωρού σε κάθε νέα τροφή που δοκιμάζει για πρώτη φορά.

Αν όμως δίνετε στο παιδί σας έτοιμες τροφές σε βαζάκια, πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει κίνδυνος αυτές να είναι τοξικές.

Πρόσφατη έκθεση του Ταμείου Περιβαλλοντικής Άμυνας (EDF) των ΗΠΑ εγείρει σοβαρές ανησυχίες, καθώς επισημαίνει τα ανιχνεύσιμα επίπεδα μόλυβδου σε παιδικές τροφές.

Η μελέτη αξιολόγησε στοιχεία από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για μια περίοδο 11 ετών (από το 2003 έως το 2013) και εντόπισε μόλυβδο στο 20% των δειγμάτων των παιδικών τροφών, την ώρα που στα άλλα τρόφιμα το ποσοστό ανήλθε στο 14%.

Οι ένοχες τροφές είναι οι χυμοί από σταφύλια και μήλα, οι γλυκοπατάτες, τα καρότα και τα μπισκότα οδοντοφυΐας.

«Ανησυχούμε για το μόλυβδο γιατί είναι μια ισχυρή νευροτοξίνη» δήλωσε η Karen Fratantoni, παιδίατρος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για τα παιδιά στην ηλικία της ανάπτυξης. Η έκθεση σε μόλυβδο αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα συμπεριφοράς και μαθησιακές δυσκολίες, ενώ επηρεάζει το καρδιαγγειακό, ανοσοποιητικό και ενδοκρινικό σύστημά τους», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, καμία ποσότητα έκθεσης σε μόλυβδο δεν είναι ασφαλής.

Η έκθεση δεν καταλήγει σε οριστικά συμπεράσματα, στέλνει όμως σήμα κινδύνου.

Οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει από πού προέρχονται τα ίχνη μόλυβδου στις έτοιμες παιδικές τροφές. Όπως δήλωσε στο CNN ο Tom Neltner από το EDF, μπορεί να οφείλονται στην επεξεργασία. Τα χρώματα με βάση το μόλυβδο (τα οποία δεν κυκλοφορούν πλέον στο εμπόριο αλλά υπάρχουν σε παλιά σπίτια) και το νερό εξακολουθούν να αποτελούν τους μεγαλύτερους κινδύνους για την έκθεση στην τοξική ουσία.

«Η συμβουλή μου προς τους γονείς παραμένει η ίδια: Δώστε στα παιδιά σας ποικιλία τροφών και επιμένετε στις φρέσκιες τροφές», υπογραμμίζει η Frantantoni.

Έτσι προσλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και ελαχιστοποιείται η έκθεση σε ρύπους.

Πηγή: Women’sHealth

Διαβάστε επίσης:

Επικίνδυνη για τον παιδικό εγκέφαλο η έκθεση στον μόλυβδο

Τι προκαλούν στον οργανισμό τα βαρέα τοξικά μέταλλα που περιέχουν τα ψάρια


Πηγή