Πέμπτη , 17 Ιούλιος 2025

Έχω διαβήτη: Μπορώ να τρώω αγαύη αντί για ζάχαρη;

Το νέκταρ αγαύης, γνωστό και ως σιρόπι αγαύης, είναι ένα γλυκαντικό που συνιστάται συχνά σε άτομα με διαβήτη.

Παράγεται είτε με τη θέρμανση εκχυλισμάτων του παχύφυτου Agave salmiana είτε μέσω μιας διαδικασίας που λέγεται υδρόλυση. Το υγρό που προκύπτει υποβάλλεται σε επεξεργασία με ένζυμα που προέρχονται από έναν μύκητα που ονομάζεται Aspergillus niger.

Η αγαύη χρησιμοποιείται επίσης για την παραγωγή τεκίλας.

Το νέκταρ αγαύης αποτελεί εναλλακτική στην επιτραπέζια ζάχαρη, καθώς έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (GI) – ένας δείκτης που δείχνει τον τρόπο με τον οποίο ένας συγκεκριμένος υδατάνθρακας είναι πιθανό να επηρεάσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Η εκτίμηση αυτή βέβαια, δεν είναι τόσο απλή. Εάν έχετε διαβήτη, θα πρέπει να κατανοήσετε τις διαφορές της αγαύης και της ζάχαρης πριν την εντάξετε στη διατροφή σας ή στη διατροφή κάποιου πάσχοντα από διαβήτη.

Νέκταρ αγαύης έναντι επιτραπέζιας ζάχαρης

Οι διαφορές μεταξύ του νέκταρ αγαύης και της επιτραπέζιας ζάχαρης είναι αμελητέες όσον αφορά τις θερμίδες, τους υδατάνθρακες και τα συνολικά γραμμάρια ζάχαρης.

Οι τύποι των σακχάρων και ο γλυκαιμικός δείκτης καθιστούν το νέκταρ αγαύης μια υπό αμφισβήτηση εναλλακτική της ζάχαρης.

Τι περιέχει 1 κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζια ζάχαρη

  • 16 θερμίδες
  • 4 γραμμάρια υδατάνθρακες
  • 4 γραμμάρια ζάχαρης, το 50% φρουκτόζη
  • Γλυκαιμικός Δείκτης: 60 έως 65

Τι περιέχει 1 κουταλάκι του γλυκού νέκταρ αγαύης

  • 20 θερμίδες
  • 5 γραμμάρια υδατάνθρακες
  • 4,7 γραμμάρια ζάχαρης, το 90% φρουκτόζη
  • Γλυκαιμικός Δείκτης: 20 έως 30

Φρουκτόζη

Η φρουκτόζη είναι ένας μονοσακχαρίτης που βρίσκεται φυσικά στα φρούτα και τα λαχανικά. Έχει σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Όταν υποβάλλεται όμως σε επεξεργασία, όπως συμβαίνει με το νέκταρ αγαύης, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα αν καταναλωθεί σε υπερβολικές ποσότητες.

Η φρουκτόζη μεταβολίζεται στο ήπαρ, το οποίο μετατρέπει την ποσότητα που περισσεύει σε τριγλυκερίδια. Τα υψηλά τριγλυκερίδια μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνιες παθήσεις. Για παράδειγμα, η υπερβολική κατανάλωση σιροπιού καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, έχει συνδεθεί με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, αντίσταση στην ινσουλίνη, μεταβολικό σύνδρομο, παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2.

Επιπλέον, αν και η αγαύη είναι μιάμιση φορά πιο γλυκιά από την επιτραπέζια ζάχαρη, που σημαίνει ότι χρησιμοποιείτε λιγότερη, κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι εύκολο να καταναλώσετε υπερβολική φρουκτόζη, καθώς φαίνεται ότι δεν στέλνει σήματα κορεσμού. Η αγαύη περιέχει περισσότερη φρουκτόζη από το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, την επιτραπέζια ζάχαρη και τα φρούτα.

Γλυκαιμικός δείκτης

Τα τρόφιμα και τα ποτά με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή κάτω από 55, είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν απότομες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με τα τρόφιμα και τα ποτά με υψηλότερο δείκτη.

Η βαθμολογία της αγαύης, που κυμαίνεται από 20 έως 30, την κατατάσσει σίγουρα στην κατηγορία των τροφίμων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Πολλοί αμφισβητούν ωστόσο, τη χρησιμότητα του γλυκαιμικού δείκτη για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο γλυκαιμικός δείκτης δεν λαμβάνει υπόψη το μέγεθος των μερίδων των τροφίμων. Επιπλέον, πολλοί από τους παράγοντες που καθορίζουν τον γλυκαιμικό δείκτη ενός τροφίμου(π.χ. ο τρόπος παρασκευής του) δεν είναι πάντα αξιόπιστοι.

Με άλλα λόγια, το γεγονός ότι το νέκταρ αγαύης είναι ένα γλυκαντικό που έχει υποστεί μεγάλη επεξεργασία, με υψηλό ποσοστό φρουκτόζης, σε συνδυασμό με τον ανακριβή γλυκαιμικό δείκτη του για τον προσδιορισμό των πραγματικών πιθανών επιδράσεών του στα επίπεδα γλυκόζης, το καθιστά λιγότερο βιώσιμο εναλλακτικό γλυκαντικό για άτομα με διαβήτη.

Εάν έχετε διαβήτη, συνιστάται να μειώσετε την πρόσληψη όλων των τύπων ζάχαρης, συμπεριλαμβανομένης της αγαύης.

Εάν θέλετε οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε γλυκαντικό, προτιμήστε το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου, τα οποία περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα, ή φυσικές εναλλακτικές χωρίς ή με λίγες θερμίδες, όπως η στέβια.

Πηγή: verywellhealth


Πηγή

Ελέγξτε επίσης

Πώς ωφελούμε την υγεία μας αν τρώμε τις πατάτες με τη φλούδα

Όλοι έχουμε ακούσει τη ρήση ότι «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό κάνει πέρα». Νέα …

Daily-News.GR