Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Έως τα τέλη του 2020 στην ευρωπαϊκή αγορά το βρετανικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Έως τα τέλη του 2020 στην ευρωπαϊκή αγορά το βρετανικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο, ότι υπέγραψε ένα συμβόλαιο με την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία για να προμηθεύσει την Ευρώπη με ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού, με τις παραδόσεις να αρχίζουν έως τα τέλη του 2020.

Το συμβόλαιο προβλέπει έως 400 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ανέφερε η εταιρία, που πρόσθεσε ότι επιδιώκει να διευρύνει την παραγωγή του εμβολίου, το οποίο δεσμεύθηκε να προμηθεύσει χωρίς κέρδος στη διάρκεια της πανδημίας.

«Καθώς η ευρωπαϊκή εφοδιαστική αλυσίδα μας αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα την παραγωγή, ελπίζουμε ότι θα καταστήσουμε το εμβόλιο ευρέως και γρήγορα διαθέσιμο», ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής Πασκάλ Σόριοτ σε μια ανακοίνωση.

Η πειραματική φάση του εμβολίου είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται να τελειώσει το φθινόπωρο, ανέφερε ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντζα σε ανάρτησή του στο Facebook.

Η AstraZeneca κατέληξε σε διάφορες συμφωνίες παραγωγής προκειμένου να ανταποκριθεί στον στόχο της παραγωγής 2 δισεκ. δόσεων του εμβολίου, περιλαμβανομένων δύο κοινοπραξιών με την υποστήριξη του Μπιλ Γκέιτς και μιας συμφωνίας ύψους 1,2 δισεκ. δολαρίων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή για την COVID-19, την πολύ μεταδοτική αναπνευστική ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

«Πολλές χώρες στον κόσμο έχουν ήδη εξασφαλίσει εμβόλια. Η Ευρώπη δεν το έχει κάνει ακόμη. Η ταχεία συντονισμένη δράση μιας ομάδας κρατών μελών θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για όλους τους πολίτες της ΕΕ σε αυτή την κρίση», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε εντολή από τις κυβερνήσεις της ΕΕ την Παρασκευή να διαπραγματευθεί εκ των προτέρων αγορές υποσχόμενων εμβολίων για τον κορονοϊό, ωστόσο δεν είναι σαφές αν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα χρήματα.


Πηγή