Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο: Πότε είναι πιθανότερο να συμβεί

Την ανάγκη υιοθέτησης πρόσθετων πολιτικών για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης διεθνώς, ενισχύει νέα ιρλανδική έρευνα, η οποία τη συσχετίζει με την αυξημένη συχνότητα εγκεφαλικών επεισοδίων.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που καταγράφει βραχυπρόθεσμη συσχέτιση μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και εγκεφαλικού επεισοδίου στην Ιρλανδία, μία χώρα, η οποία δεν διαθέτει καν υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η μελέτη διεξήχθη υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Ιατρικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας RCSI της Ιρλανδίας και συνδέει την ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τη διάρκεια του χειμώνα με αυξημένες νοσηλείες για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο στη χώρα.

Κατά τους χειμερινούς μήνες στην Ιρλανδία, ιδιαίτερα στο Δουβλίνο, καταγράφονται στην ατμόσφαιρα υψηλότερα επίπεδα λεπτών σωματιδίων, χονδροειδών σωματιδίων, διοξειδίου του θείου και διοξειδίου του αζώτου, τα οποία προέρχονται από την καύση στερεών καυσίμων, όπως ο άνθρακας και το ξύλο, καθώς και τους πετρελαιοκινητήρες των οχημάτων.

Αφού υπολογίστηκαν άλλες μεταβλητές, όπως η θερμοκρασία, η υγρασία, η ημέρα της εβδομάδας και ώρα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρξε στατιστικά σημαντική αύξηση του αριθμού των περιστατικών νοσηλείας για εγκεφαλικά επεισόδια στο Δουβλίνο μηδέν έως δύο ημέρες μετά την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ειδικά ως προς τα υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου και διοξειδίου του θείου, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι συσχετίζονται με 3,5% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Υψηλότερα επίπεδα μεγάλων σχετικά αερομεταφερόμενων σωματιδίων συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο κατά 3,2%, και μικρότερα σωματίδια συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο κατά 2,4%.

«Ετησίως περισσότερα από 10.000 άτομα στην Ιρλανδία εκδηλώνουν εγκεφαλικό επεισόδιο. Η έρευνά μας προσθέτει στοιχεία στο ότι πρέπει να υπάρξει εθνική απαγόρευση της καύσης στερεών καυσίμων για να υποστηριχθούν οι προσπάθειές μας να μειώσουμε αυτόν τον αριθμό» δηλώνει ο Δρ. Colm Byrne, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Ο ίδιος σημειώνει επίσης πως δεδομένου ότι η Ιρλανδία έχει σχετικά χαμηλή ατμοσφαιρική ρύπανση συγκριτικά με τα διεθνή δεδομένα, το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη εφαρμογής επιπρόσθετων αλλαγών πολιτικής για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης παγκοσμίως.

Τα συμπεράσματα δημοσιεύονται στο επιστημινικό έντυπο Cerebrovascular Diseases.

Διαβάστε επίσης:

Έμφραγμα / εγκεφαλικό: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο η τραυματική παιδική ηλικία (έρευνα)

Εγκεφαλικό: Γιατί είναι πιο θανατηφόρο στις γυναίκες

Εγκεφαλικό: Οι τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο (εικόνες)


Πηγή