Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Αγγειοχειρουργός: Πως να επιλέξετε τον κατάλληλο

Αγγειοχειρουργική ονομάζουμε την ιατρική ειδικότητα που έργο της είναι η διάγνωση και θεραπεία παθήσεων ή τραυματισμού των αγγείων του σώματος (αρτηριών, φλεβών και λεμφαγγείων). Το πεδίο δράσης της είναι όλα τα αγγεία του σώματος εκτός της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Οι δυσκολότερες επεμβάσεις που κάνει ο αγγειοχειρουργός αφορούν κυρίως παθήσεις του αρτηριακού συστήματος, όπως τα ανευρύσματα της αορτής, τα οποία αν «σπάσουν» προκαλούν θανατηφόρες αιμορραγίες, οι βλάβες των καρωτίδων αρτηριών, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλικά επεισόδια, ή οι αποφράξεις στις αρτηρίες των κάτω άκρων, οι οποίες απειλούν τη βιωσιμότητα του σκέλους.

Τα σημεία που πρέπει να δώσετε προσοχή

Kαλό να γνωρίζουμε όλοι πως ο σύγχρονος αγγειοχειρουργός θα πρέπει να έχει σωστή εκπαίδευση και στους δυο βασικούς τρόπους προσέγγισης της αγγειακής νόσου: την ανοιχτή χειρουργική αποκατάσταση και την ενδoαγγειακή θεραπεία. Αυτή η σημαντική παράμετρος εξασφαλίζει την καλύτερη αντιμετώπιση των περιστατικών, επομένως και την καλύτερη δυνατή προσφορά προς τον ασθενή.

Ένα άλλο σημαντικό κριτήριο που θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπ’όψιν οι ασθενείς είναι το γεγονός πως θα πρέπει να εδραιωθεί μια καλή και σταθερή επικοινωνία με τον αγγειοχειρουργό, καθώς όλα τα αγγειακά νοσήματα χρήζουν μετεγχειρητικής παρακολούθησης για πολλά χρόνια ή ακόμα και για μία ολόκληρη ζωή. Αγγειοχειρουργός και ασθενής έχουν πάντα στενή επικοινωνία που πρέπει να γίνεται με ευκολία και άνεση. Σωστή επικοινωνία ιατρού-ασθενούς σημαίνει καλύτερη Ιατρική, σε σημείο που πολλές φορές μπορεί να αποτρέψει σοβαρές επιπλοκές ή ακόμη και να σώσει ζωές.

Ο ασθενής μπορεί επίσης να αντλήσει πληροφορίες και από μαρτυρίες ασθενών ή από την προσωπική επαφή με άλλους γιατρούς, άλλων ειδικοτήτων, που μέσα στην ιατρική κοινότητα είναι ενήμεροι για τις επιδόσεις ενός αγγειοχειρουργού.

Το βιογραφικό είναι η ταυτότητα του αγγειοχειρουργού και καλό είναι ο ασθενής να εντοπίζει το αγγειοχειρουργικό κέντρο στο οποίο εκπαιδεύτηκε ο αγγειοχειρουργός, στην πράξη και όχι μόνο στη θεωρία. Η αγγειοχειρουργική είναι μια ειδικότητα που μαθαίνεται μέσα στο χειρουργείο και είναι σημαντικό να δούμε που έκανε την μετεκπαίδευσή του ο γιατρός που επιλέξαμε. Η χειρουργική εμπειρία χαρακτηρίζεται από τα περιστατικά που ο γιατρός έχει την υπευθυνότητα ενός αρρώστου και όχι από το πόσες επεμβάσεις έχει παρεβρεθεί.

Τέλος, κάτι που ξέρουν καλά όλοι οι ασθενείς, είναι πως ο χρόνος που διαθέτει ο γιατρός, η ανθρώπινη προσέγγιση και η καλή διάθεση για να εξηγήσει ο αγγειοχειρουργός στον ασθενή τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει την πάθησή του, είναι πάντα ένα σημαντικό κριτήριο που επηρεάζουν την τελική επιλογή.

Ένας ευγενής, προσηνής και επεξηγηματικός επαγγελματίας υγείας είναι μια σημαντική παράμετρος για όλους τους ασθενείς.Ας αναλογιστούμε πως, κάθε ασθενής είναι ένας άνθρωπος που συχνά διακατέχεται από άγχος και ανησυχία, ένας ειλικρινής και καθησυχαστικός γιατρός που αποπνέει σιγουριά και εμπιστοσύνη είναι πάντα αυτός που μιλάει στην καρδιά των ασθενών.

Τσεκούρας Νικόλαος, MD, ECFMG, PHD, Αγγειοχειρουργός.

Διευθυντής Γ’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Metropolitan General.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.dr-tsekouras.gr ή καλέστε στο 2106215855, 6977741191.


Πηγή