Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Αδυναμία οικονομικής διαχείρισης: Πώς συνδέεται με την άνοια

Αν κάποιος γνωστός σας δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τα οικονομικά του καθώς γερνάει, είναι πιθανό να βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο άνοιας.

Αυτό είναι το συμπέρασμα ερευνητών που εξέτασαν τις οικονομικές δεξιότητες 243 ενηλίκων, ηλικίας 55 έως 90 ετών, και τους υπέβαλαν σε απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου για να αξιολογήσουν τη συσσώρευση β-αμυλοειδών πλακών, οι οποίες σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Κάποιοι από τους συμμετέχοντες δεν παρουσίαζαν νοητική έκπτωση, κάποιοι παρουσίαζαν ήπια εξασθένιση της μνήμης και κάποιοι διαγνώσθηκαν με Αλτσχάιμερ.

Συγκεκριμένες οικονομικές δεξιότητες μειώνονταν με την αύξηση της ηλικίας και στα πρώτα στάδια ήπιας εξασθένησης της μνήμης. Τα ευρήματα ήταν παρόμοια σε άνδρες και γυναίκες, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Επικρατεί η λανθασμένη αντίληψη ότι οι δυσκολίες στη διαχείριση των οικονομικών εκδηλώνονται μόνο στα προχωρημένη στάδια της άνοιας, είναι όμως κάτι που μπορεί να συμβεί νωρίς αλλά οι αλλαγές να μη γίνουν αντιληπτές», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης P. Murali Doraiswamy, καθηγητής ψυχιατρικής και γηριατρικής στο πανεπιστήμιο Duke, στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ.

Αφού έλαβαν υπόψιν το μορφωτικό επίπεδο και άλλους παράγοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερες ήταν οι πλάκες β-αμυλοειδούς πρωτεΐνης, τόσο μικρότερη ήταν η ικανότητα του ατόμου να κατανοεί και να χρησιμοποιεί βασικές οικονομικές έννοιες ή να ανταπεξέρχεται σε οικονομικά καθήκοντα, όπως να υπολογίζει το υπόλοιπο του τραπεζικού του λογαριασμού.

«Όσο περισσότερο κατανοούμε την ικανότητα λήψης οικονομικών αποφάσεων των ενηλίκων και πώς αυτό μπορεί να αλλάξει με τη γήρανση, τόσο καλύτερα μπορούμε να ενημερώσουμε την κοινωνία για αυτά τα θέματα», ανέφερε ο Doraiswamy.

«Λίγα πράγματα είναι γνωστά για το ποια εγκεφαλικά κυκλώματα ευθύνονται για την απώλεια των οικονομικών δεξιοτήτων στην άνοια. Δεδομένης της αύξησης των ποσοστών άνοιας τις επόμενες δεκαετίες και της ευπάθειας των ατόμων με άνοια σε οικονομικές απάτες, αυτός είναι ένας τομέας υψηλής προτεραιότητας στο πεδίο της έρευνας», πρόσθεσε ο Doraiswamy.

Τα περισσότερα τεστ για την πρώιμη άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ επικεντρώνονται στη μνήμη, εξήγησε η συγγραφέας της μελέτης Sierra Tolbert, ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο Duke.

Ένα τεστ για την ικανότητα οικονομικής διαχείρισης, όπως το 20λεπτο τεστ που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη μελέτη, θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να παρακολουθούν την διανοητική λειτουργία ενός ατόμου στην πάροδο των χρόνων, πρόσθεσε η Tolbert.

Οι γιατροί θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν προληπτικά αυτό το τεστ για τον εντοπισμό αλλαγών που μπορεί να οφείλονται σε πρώιμη άνοια και ενδεχομένως να βοηθήσουν τους ασθενείς και τις οικογένειες να προστατεύσουν τους αγαπημένους τους και τα οικονομικά τους, κατέληξε η Tolbert.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Prevention of Alzheimer’s Disease.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Δυσκαμψία αρτηριών: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Πρόληψη άνοιας: 7 μέτρα που μπορείτε να πάρετε σήμερα κιόλας

Αλκοόλ: Σε ποια ποσότητα αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

 

 

 


Πηγή