Σάββατο , 4 Μάιος 2024

Αιθανόλη: Η συμβολή της στην εξουδετέρωση των ιών του αναπνευστικού

Εισπνεύστε ατμό που περιέχει αιθανόλη σε χαμηλή δόση και εξοντώστε τους ιούς του αναπνευστικού συστήματος.

Αυτό προτείνει μελέτη ειδικών του Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Οκινάουα που διεξήχθη σε ποντίκια με γρίπη τύπου Α.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νέα θεραπευτική προσέγγιση μπορεί να είναι αποτελεσματική και ενάντια στον ιό της COVID-19.

«Η αιθανόλη είναι αποτελεσματικό απολυμαντικό για το δέρμα και θελήσαμε να δούμε αν θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική και εντός του οργανισμού» ανέφερε ο Δρ. Μίχο Ταμάι που συμμετείχε στη μελέτη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν υγραντήρα ο οποίος παρήγαγε ατμό με αιθανόλη σε περιεκτικότητα 20% και εξέθεσαν σε αυτόν τον ατμό επί 10 λεπτά ποντίκια με γρίπη τύπου Α.

Διαπίστωσαν ότι η εισπνοή του ατμού οδήγησε στην εξουδετέρωση του ιού. Η γρίπη τύπου Α είναι ένας ιός που φέρει εξωτερική μεμβράνη, τον αποκαλούμενο φάκελο. Την ίδια μεμβράνη φέρει και ο SARS-CoV-2 (όπως και όλοι οι ιοί που έχουν προκαλέσει πανδημίες μέχρι σήμερα) και για αυτόν τον λόγο οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο ατμός της αιθανόλης θα μπορεί να «εξολοθρεύσει» και τον συγκεκριμένο κορονοϊό.

Οι ειδικοί μελετούν την επίδραση της εισπνεόμενης θεραπείας στην COVID-19 αλλά και στη γρίπη των πτηνών για την οποία αυξάνονται το τελευταίο διάστημα οι φόβοι ότι μπορεί να αποτελέσει τον επόμενο «πανδημικό εχθρό».

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Infectious Diseases.


Πηγή