Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Αιμορροϊδοπάθεια, δεν υπάρχει πλέον λόγος για να ανησυχείτε

Η αιμορροϊδοπάθεια αποτελεί μια οδυνηρή κατάσταση με σημαντικές επιπτώσεις για την υγεία, τη ψυχολογία και την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ασθενών.

Αν και στο παρελθόν η χειρουργική θεραπεία ισοδυναμούσε με εφιάλτη που σας απέτρεπε από τη θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας, σήμερα δεν έχετε πλέον κανένα λόγο ανησυχίας.

Σύμφωνα με τον Γενικό Χειρουργό, Δρ. Αθανάσιο Δερβίσογλου, η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει αλλάξει οριστικά τη θεραπεία των αιμορροΐδων.

Τι είναι οι αιμορροΐδες και ποια είναι τα αίτια της αιμορροϊδοπάθειας;

Σε όλους τους ανθρώπους, ένα σύμπλεγμα φλεβών σχηματίζει τους αιμορροϊδικούς όζους (αιμορροΐδες όπως κοινώς ονομάζονται). Πρόκειται για αγγεία τα οποία εντοπίζονται στο τελικό τμήμα του εντέρου (το ορθό), λίγα εκατοστά πριν τον πρωκτό. Ειδικότερα, πίσω από το βλεννογόνο του ορθού (ιστός που βρίσκεται εσωτερικά του εντέρου) βρίσκουμε τις αιμορροΐδες, οι οποίες έχουν σχήμα «μαξιλαριών» τα οποία κατά την κένωση του εντέρου λειτουργούν προστατευτικά.

Αιμορροϊδοπάθεια ονομάζουμε τη νόσο των αιμορροϊδικών αγγείων και σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικές μελέτες, οφείλεται στην αυξημένη ροή αίματος εντός των αιμορροΐδων. Κάθε αύξηση της ροής του αίματος εντός των αιμορροϊδικών αγγείων δύναται να οδηγήσει σε αιμορροϊδοπάθεια.

Η αιμορροϊδοπάθεια αποτελεί τη συχνότερη πάθηση στην περιοχή του πρωκτού, προκαλώντας άλγος, αιμορραγία ή και τα δύο. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, ένας στους δύο ενήλικες θα υποφέρει από αιμορροϊδοπάθεια κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Σήμερα, κύρια αιτία αιμορροϊδοπάθειας θεωρείται ο αγχώδης τρόπος ζωής: το άγχος (ή στρες όπως αλλιώς αναφέρεται), προκαλεί δυσκοιλιότητα και αύξηση της αιματικής ροής, ενώ παράλληλα επιτείνει και τον σπασμό του πρωκτικού σφιγκτήρα, οδηγώντας σε υπέρμετρο πόνο στην περιοχή του πρωκτού, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και κατά την διάρκεια της κένωσης του εντέρου.

Γιατί οι ασθενείς καθυστερούν να ζητήσουν εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα;

Αν και η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια επώδυνη κατάσταση, με σημαντικές επιπτώσεις στη ψυχολογία και στην ποιότητα ζωής τους, οι ασθενείς δύσκολα προσφεύγουν στον γιατρό καθώς η πάθηση συχνά αποτελεί ταμπού. Συνήθως υπομένουν τα ενοχλητικά συμπτώματα, συχνά με τη χρήση κάποιων συντηρητικών μέσων (κυρίως αλοιφών) από ντροπή αλλά και από φόβο για μια επέμβαση στην ευαίσθητη περιοχή.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, οι ασθενείς να ζητούν εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα μόνο όταν το μέγεθος των αιμορροΐδων τους έχει αυξηθεί πολύ ή σε περιπτώσεις ανυπόφορου πόνου. Το άλγος συνήθως ενοχλεί τον ασθενή μόνο κατά την κένωση στην τουαλέτα αν και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και να διαρκεί όλη την ημέρα.

Άλλα ενδεχόμενα συμπτώματα, είναι η διόγκωση των αιμορροΐδων σε βαθμό που μπορούν εύκολα να ψηλαφηθούν και από τον ασθενή, η έντονη φαγούρα, η εκροή υγρών που δε μπορούν να συγκρατηθούν από τον ασθενή (λόγω της διάσπασης του φραγμού του πρωκτικού σφιγκτήρα), η αιμορραγία, κ.α.

Διαβάστε αναλυτικά τι δηλώσαν οι ασθενείς του κου Δερβισογλου μετά τις επεμβάσεις τους

Ο φόβος για τη θεραπεία των αιμορροΐδων είναι πλέον παρελθόν

Ο φόβος και οι επιφυλάξεις που απέτρεπαν τους ασθενείς από τη θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας ανήκουν πλέον στο παρελθόν καθώς η εξέλιξη της τεχνολογίας άλλαξε οριστικά τον τρόπο αντιμετώπισης της αιμορροϊδικής νόσου.

Σήμερα, η αιμοροϊδοπλαστική LHP (Laser HaemorroidoPlasty) αποτελεί την πλέον σύγχρονη τεχνική αντιμετώπισης της αιμορροϊδοπάθειας: είναι μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική που επιτυγχάνει όχι μόνο τη θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας αλλά και την ανατομική αποκατάσταση της περιοχής του πρωκτού.

Η επέμβαση είναι ανώδυνη, αναίμακτη και εξαιρετικά σύντομη και διενεργείται από έναν εξειδικευμένο Xειρουργό στο LASER, με χρήση ειδικά διαμορφωμένου καθετήρα που εφαρμόζει ενέργεια στο εσωτερικό του αιμορροϊδικού όζου. Η εστιασμένη ενέργεια laser κλείνει τη ροή του αίματος από τα νοσούντα αγγεία και επιτυγχάνει την άμεση μείωση του όγκου των αιμορροΐδων.

Η αιμοροϊδοπλαστική LHP δεν δημιουργεί τραύματα στους ιστούς του πρωκτού ή του εντέρου, δεν απαιτεί την τοποθέτηση γαζών, ούτε αλλαγές μετεγχειρητικά. Η νοσηλεία είναι ολιγόωρη και οι ασθενείς μετά την επέμβαση μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ασθενής μπορεί να έχει απολύτως ανώδυνη κένωση την ίδια μέρα μετά το χειρουργείο.

Η αιμορροϊδοπλαστική δεν προκαλεί κανένα μετεγχειρητικό πόνο και συνοδεύεται από εξαιρετικά άμεσα και μακροπρόθεσμα κλινικά αποτελέσματα και μεγάλη ικανοποίηση των ασθενών.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Δρ. Aθανάσιο Δερβίσογλου, Γενικός Χειρουργός, τηλ: 210 7700200, 697 222 2200 ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.adlaser.gr. Εναλλακτικά μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη:

localStorage.clear();


Πηγή