Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Ακατάστατος ύπνος στην εφηβεία: Η σύνδεση με το σπλαχνικό λίπος και την υπέρταση

Το σταθερό πρόγραμμα ύπνου μπορεί να διατηρήσει της υγεία της καρδιάς των εφήβων, αποτρέποντας πιθανά μελλοντικά προβλήματα υγείας.

Αντίθετα, ο ακατάστατος ύπνος μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ειδικά στους εφήβους που έχουν αυξημένο σπλαχνικό λίπος.

Οι ερευνητές στο Κολέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, αξιολόγησαν τον ύπνο, το σπλαχνικό λίπος και την αρτηριακή πίεση 303 εφήβων μέσης ηλικίας 16 ετών από την κεντρική Πενσυλβάνια.

Η διάρκεια του ύπνου εκτιμήθηκε αρχικά στο εργαστήριο ύπνου (για ένα βράδυ) και στη συνέχεια στο σπίτι τους επί 7 ημέρες, χρησιμοποιώντας μια συσκευή χειρός για την παρακολούθηση του ύπνου.

Έτσι οι ερευνητές είχαν πλήρη εικόνα της διάρκειας του ύπνου και της μεταβλητότητάς του.

Το σπλαχνικό λίπος μετρήθηκε με σάρωση απορρόφησης ακτίνων Χ διπλής ενέργειας (DEXA) κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο εργαστήριο ύπνου, όπου μετρήθηκε και η αρτηριακή πίεση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες έπεφταν για ύπνο αργότερα, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια της ζωής τους, αλλά και αργότερα τα σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Στους εφήβους που παρουσίαζαν 45 λεπτά διαφορά στον χρόνο ύπνου, κάθε μονάδα αύξησης του σπλαχνικού κοιλιακού λίπους συνδέθηκε με 7 mm Hg υψηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση και 3 mm Hg υψηλότερη διαστολική αρτηριακή πίεση.

Αντίθετα, μεταξύ των εφήβων των οποίων ο ύπνος κυμαινόταν λιγότερο από 45 λεπτά κατά τη διάρκεια της σχολικής εβδομάδας, δεν υπήρχε σχέση μεταξύ του σπλαχνικού κοιλιακού λίπους και της αυξημένης αρτηριακής πίεσης.

Στους εφήβους που κοιμόντουσαν πιο αργά τις καθημερινές, κάθε μονάδα αύξησης του σπλαχνικού κοιλιακού λίπους συνδέθηκε με αύξηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 5 mm Hg και αύξηση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 2 mm Hg.

Αντίθετα, για όσους κοιμόντουσαν νωρίτερα, δεν υπήρχε καμία σχέση μεταξύ του σπλαχνικού κοιλιακού λίπους και της αυξημένης αρτηριακής πίεσης.

Για όσους τέλος χαρακτήριζαν τους εαυτούς τους «βραδινούς τύπους», κάθε μονάδα αύξησης του σπλαχνικού κοιλιακού λίπους συνδέθηκε με περίπου 3 mm Hg υψηλότερη διαστολική αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, στους πρωινούς τύπους δεν υπήρξε καμία επίδραση του σπλαχνικού κοιλιακού λίπους στην αρτηριακή πίεση.

«Οι παιδίατροι θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στους εφήβους που παρουσιάζουν διακυμάνσεις στο βάρος τους και να εξετάζουν τις συνήθειες του ύπνου τους, καθώς ένα πιο τακτικό πρόγραμμα ύπνου ενδεχομένως να τους βοηθήσει στην απώλεια βάρους και να βελτιώσει μακροπρόθεσμα την υγεία της καρδιάς τους» αναφέρει ο Δρ. Julio Fernandez-Mendoza, αναπληρωτής καθηγητής στο Penn State College of Medicine, ψυχολόγος ύπνου στο Κέντρο Έρευνας και Θεραπείας Ύπνου του Penn State College of Medicine και κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Hypertension.


Πηγή