Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Ακράτεια στα 40: Ένα συχνό πρόβλημα και πώς να το αντιμετωπίσεις

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ακράτεια ούρων αποτελεί ένα πρόβλημα το οποίο έχει σημαντική επίδραση στην ψυχολογία μιας γυναίκας, επηρεάζοντας συχνά την κοινωνική και προσωπική της ζωή και δημιουργώντας νέα δεδομένα στην καθημερινότητά της. Όταν δε «χτυπά» την πόρτα μας σχετικά νωρίς, όπως στην ηλικία των 40, τότε η συναισθηματική επίδραση του προβλήματος είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Η αλήθεια είναι πως παρά το γεγονός ότι πολλοί πιστεύουν πως η ακράτεια ούρων είναι ένα πρόβλημα που εμφανίζεται κυρίως σε ανθρώπους ιδιαίτερα μεγάλων ηλικιών, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια της πέμπτης δεκαετίας της ζωής μιας γυναίκας, ενώ υπολογίζεται πως μία στις τέσσερις γυναίκες άνω των 50 ετών παρουσιάζει ακράτεια ούρων.

Ποιοι είναι, λοιπόν, οι πιο κοινοί τύποι ακράτειας και πώς μπορεί μια γυναίκα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το συχνό πρόβλημα; Ποιες είναι οι κινήσεις που αξίζει να κάνει ώστε να μην επηρεαστεί η κοινωνική της ζωή και να παραμείνει ο εαυτός της; Υπάρχουν, άραγε, προϊόντα που μπορούν να τη βοηθήσουν να συνεχίσει να αισθάνεται ο εαυτός της;

Τα είδη της γυναικείας ακράτειας

Υπάρχουν αρκετά είδη ακράτειας τα οποία εμφανίζονται συχνά στον γυναικείο πληθυσμό, με την ακράτεια από προσπάθεια να είναι το πλέον συνηθισμένο. Αφορά κυρίως τις γυναίκες έπειτα από την εμμηνόπαυση ή την εγκυμοσύνη, καθώς και εκείνες που υποφέρουν από παχυσαρκία, ενώ μπορεί να παρουσιάζεται και κάθε φορά που το άτομο αυτό βήχει, γελάει δυνατά ή φταρνίζεται.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η επιτακτική ακράτεια, η οποία αποτελεί ένα πιο σοβαρό πρόβλημα και συνδέεται περισσότερο με το σύνδρομο υπερλειτουργικής κύστης, αλλά και κάποιες νευρολογικές παθήσεις. Όσον αφορά τη μεικτή ακράτεια, παρουσιάζεται και με τις δύο μορφές που προαναφέρθηκαν, ενώ η ακράτεια από υπερπλήρωση αφορά ουσιαστικά την ανεξέλεγκτη ροή ούρων λόγω αδυναμίας κένωσης της ουροδόχου κύστης. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Τα μέτρα προστασίας

Πώς μπορεί, λοιπόν, μια γυναίκα η οποία διανύει την πέμπτη δεκαετία της ζωής και πάσχει από ακράτεια να αισθάνεται κάθε στιγμή καλά με τον εαυτό της και να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα την ποιότητα ζωής της; Υπάρχουν σίγουρα μερικές κινήσεις που αξίζει να κάνει και συγκεκριμένα προϊόντα τα οποία μπορεί να προμηθευτεί, τα οποία θα τη βοηθήσουν να διατηρήσει την αυτοπεποίθησή της, ακόμη κι αν η ακράτεια μπει από νωρίς στη ζωή της.

Το βάρος και η διατροφή: Το βάρος και δη το περιττό μπορεί να επηρεάσει κατά πολύ την κατάσταση ενός ατόμου που πάσχει από ακράτεια. Το γιατί εντοπίζεται στην πίεση που ασκείται στην περιοχή της κοιλιάς και συνεπώς στην κύστη. Είναι, λοιπόν, σημαντικό, να διατηρεί μια γυναίκα με ακράτεια το βάρος της σε φυσιολογικά επίπεδα.

Όσον αφορά τη διατροφή, υπάρχουν ορισμένα tips τα οποία μπορεί να ακολουθήσει η ασθενής προκειμένου να μην επιβαρύνει τον οργανισμό της. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της ακράτειας, καλό είναι να αποφεύγεται το αλκοόλ και ο καφές, τα οποία θεωρούνται διουρητικά και μπορεί να επηρεάσουν τον εγκέφαλο και συνεπώς τα μηνύματα προς την ουροδόχο κύστη. Τέλος, μία ασθενής που πάσχει από ακράτεια καλό είναι να φροντίζει να καταναλώνει αρκετό νερό, καθώς η χαμηλή πρόσληψη υγρών προκαλεί αυξημένη συγκέντρωση ούρων στην ουροδόχο κύστη.

nero

Τα κατάλληλα προϊόντα: Ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι σχετικά με την ακράτεια και την αντιμετώπισή της σχετίζεται με τα προϊόντα που μια γυναίκα χρησιμοποιεί. Υπάρχουν ειδικά προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για να καλύπτουν κάθε ανάγκη και ευτυχώς, εν έτει 2018, έχουν εξελιχθεί σε βαθμό που παρέχουν ένα σύστημα τριπλής προστασίας από διαρροές, οσμές και υγρασία! Για παράδειγμα, στην περίπτωση της ακράτειας ελαφριάς μορφής, η ΤΕΝΑ Lady Discreet Mini Plus με φτερά και την τεχνολογία συμπίεσης μπορεί να κρατήσει μια γυναίκα έως και οκτώ φορές πιο στεγνή από την αντίστοιχη πρώτη σε πωλήσεις σερβιέτα περιόδου*! 

servieta akrateias

Οι σωστές ασκήσεις: Τέλος, υπάρχουν και συγκεκριμένες ασκήσεις εκγύμνασης οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν μια γυναίκα με ακράτεια να επανακτήσει ουσιαστικά τον έλεγχο της κύστης της, ενδυναμώνοντας τους μυς του πυελικού εδάφους (περιμετρικά του πυελικού οστού). Ο λόγος για τις ασκήσεις Kegel, οι οποίες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από μερικά χρόνια στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine, αποτελούν μια αποτελεσματική, μη επεμβατική λύση για την αντιμετώπιση της ακράτειας και την «επανεκπαίδευση» της ουροδόχου κύστης.

Kegel

Ναι, η ακράτεια στα 40 είναι πραγματικότητα για εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες στον κόσμο. Αν πάσχεις κι εσύ, όμως, πρέπει να γνωρίζεις πως πρόκειται για ένα πρόβλημα κοινό το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί και μάλιστα να μην επηρεάσει τη ζωή σου. Υπάρχουν λύσεις που μπορούν να σου παρέχουν την εξαιρετικά ασφαλή και διακριτική προστασία που χρειάζεσαι. Η ακράτεια δεν σε κρατά περιορισμένη από το να ζεις τη ζωή ακριβώς με τον τρόπο που θέλεις και με την ΤΕΝΑ μπορείς… να είσαι πάντα ο εαυτός σου!

*8 φορές πιο στεγνή αίσθηση σύμφωνα με δοκιμές των προϊόντων TENA Lady Discreet Mini Plus Wings και της αντίστοιχης πρώτης σε πωλήσεις σερβιέτας γυναικείας υγιεινής βάσει στοιχείων Nielsen 2016.

Δες κι αυτό:

Όταν η ακράτεια σε κρατάει πίσω


Πηγή