Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Αλκοόλ στην εφηβεία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο επιθετικού καρκίνου του προστάτη

Τα αγόρια που πίνουν αλκοόλ στην εφηβεία αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο επιθετικού καρκίνου του προστάτη δεκαετίες αργότερα, σύμφωνα με προκαταρκτική μελέτη.

Συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωναν αλκοόλ στην εφηβεία, οι άνδρες που ανέφεραν ότι έπιναν τουλάχιστον ένα αλκοολούχο ποτό καθημερινά μεταξύ 15 και 19 ετών, είχαν πάνω από τριπλάσιες πιθανότητες ανάπτυξης επιθετικού καρκίνου του προστάτη στη ενήλικη ζωή, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι το αλκοόλ είναι η αιτία, αλλά ότι αποτελεί δείκτη πρόγνωσης επικίνδυνων συμπεριφορών, όπως η υπερκατανάλωση αλκοόλ στην ενήλικη ζωή.

«Βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο όπου δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις σύνδεσης του αλκοόλ και του καρκίνου του προστάτη. Η κατανάλωση αλκοόλ στα πρώτα στάδια της ζωής όμως, θα μπορούσε να παίζει ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου» δήλωσε η ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας Emma Allott.

Η ίδια ελπίζει ότι η μελέτη θα δώσει κίνητρο για περαιτέρω έρευνα σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου στον προστάτη καθ΄ όλη τη διάρκεια ζωής ενός άντρα και όχι μόνο στην ενήλικη ζωή. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Επειδή ο προστάτης αναπτύσσεται γρήγορα κατά τη διάρκεια της εφηβείας, μπορεί να είναι πιο ευάλωτος σε παράγοντες που προκαλούν καρκίνο αυτή την περίοδο, σημειώνει η Allott.

Η Allott και οι συνεργάτες της συνέλεξαν στοιχεία για 650 άνδρες που υποβλήθηκαν σε βιοψίες για τη διάγνωση καρκίνου του προστάτη σε νοσοκομείο βετεράνων στο Durham, μεταξύ 2007 και 2018.

Οι ηλικίες τους κυμαίνονταν από 49 έως 89 ετών και δεν είχαν ιστορικό καρκίνου του προστάτη. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις για τον αριθμό των αλκοολούχων ποτών που έπιναν σε εβδομαδιαία βάση στη διάρκεια κάθε δεκαετίας της ζωής τους.

Παρότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εφηβείας δεν αποτελούσε δείκτη αυξημένου κινδύνου καρκίνου του προστάτη, δεν ίσχυε το ίδιο για τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.

Οι άνδρες που ανέφεραν ότι κατανάλωναν τουλάχιστον επτά αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα ως έφηβοι είχαν πάνω από τριπλάσιες πιθανότητες επιθετικού καρκίνου συγκριτικά με εκείνους που δεν έπιναν.

Η ίδια σύνδεση διαπιστώθηκε και σε άνδρες 20 έως 49 ετών που ήταν μέτριοι πότες, οι οποίοι κινδύνευαν έως 4 φορές περισσότερο από καρκίνο του προστάτη συγκριτικά με όσους δεν έπιναν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμη ότι οι άνδρες που έπιναν περισσότερο στη διάρκεια της ζωής τους, είχαν πάνω από τριπλάσιες πιθανότητες ανάπτυξης επιθετικού καρκίνου του προστάτη.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cancer Prevention Research.

Διαβάστε επίσης:

Καφές εναντίον καρκίνου του προστάτη: Ποιο είδος & σε ποια ποσότητα προστατεύει

Καρκίνος προστάτη: Οι 7 συνήθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο (εικόνες)

Καρκίνος του προστάτη: 10 πράγματα που κάθε άνδρας πρέπει να γνωρίζει


Πηγή