Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Αλλαγή φύλου και γονιμότητα

Πριν από λίγες μέρες έγινε νόμος του ελληνικού κράτους η δυνατότητα νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου από τα 15 έτη. Έτσι, έχει αρχίσει και στη χώρα μας μια μεγάλη συζήτηση όσον αφορά για τη δυνατότητα δημιουργίας οικογένειας από διεμφυλικά άτομα, τόσο από την πλευρά της ηθικής όσο όμως και από την πλευρά της ιατρικής.

Ακριβώς, λοιπόν, για τον τομέα της ιατρικής και τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει στα διεμφυλικά άτομα, ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO, τονίζει: «Ο όρος «διεμφυλικός» αποτελεί ένα νεολογισμό και αναφέρεται σε ένα άτομο που η ταυτότητα του φύλου του είναι διαφορετική από το βιολογικό του φύλο – κάτι βέβαια που δεν είναι ανεξάρτητο από τις σεξουαλικές του προτιμήσεις – και που κάποια στιγμή στη ζωή του μπορεί να καταφύγει σε επέμβαση αλλαγής φύλου. Οι επεμβάσεις, όμως, αλλαγής φύλου στερούν τη δυνατότητα στα άτομα αυτά να αποκτήσουν τα δικά τους βιολογικά παιδιά στο μέλλον, αν δεν έχουν δράσει προνοητικά. Στο Κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EMBIO, σήμερα, διεμφυλικοί έφηβοι, αγόρια από 12 ετών και πάνω, προτού πάρουν ισχυρά ορμονικά φάρμακα που εμποδίζουν την έναρξη της ήβης τους, σταματώντας έτσι το αναπαραγωγικό τους σύστημα, μπορούν να καταψύξουν το σπέρμα τους. Σε αυτή την περίπτωση η κατάψυξη του σπέρματος πραγματοποιείται με τη χρήση κατάλληλου διαλύματος, το οποίο προστατεύει τα σπερματοζωάρια κατά τη διάρκεια της κατάψυξης. Το κατεψυγμένο δείγμα μπορεί να διατηρηθεί για πολλά χρόνια και να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικές προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης, ώστε αυτά τα άτομα να έχουν τη δυνατότητα να τεκνοποιήσουν, κάποια στιγμή αργότερα μετά από τη χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου».

Και συνεχίζει ο Δρ. Παράσχος: « Αντίστοιχα, και τα διεμφυλικά κορίτσια, από την ηλικία των 16 ετών, μπορούν να προχωρήσουν στην κατάψυξη των ωαρίων τους, προτού αρχίσουν να παίρνουν αρσενικές ορμόνες, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η γονιμότητά τους.

Με αυτόν τον τρόπο θα έχουν την ευκαιρία αργότερα, και αφού έχουν αλλάξει φύλο, να αποκτήσουν τα δικά τους βιολογικά παιδιά. Έτσι, λοιπόν, διεμφυλικοί έφηβοι, αγόρια και κορίτσια, έχοντας τις εξελίξεις της επιστήμης με το μέρος τους κι αφού υποβληθούν σε λεπτομερείς ψυχολογικές εξετάσεις και λάβουν την κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη από τους εξειδικευμένους ψυχολόγους του emBIO, μπορούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους προτού προχωρήσουν σε αλλαγή φύλου, κερδίζοντας το στοίχημα της δημιουργίας της δικής τους βιολογικής οικογένειας». 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για θέματα γονιμότητας των αγοριών και των κοριτσιών και τις τελευταίες εξελίξεις στην εξωσωματική γονιμοποίηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε  με τον Δρ. Θάνο Παράσχο,

Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας,  

Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση  και

Ενδοσκοπική Χειρουργική.

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος Παράσχος
T: (+30) 210 6774104
Κ: (+30) 6944428242


Πηγή