Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Αλλεργική ρινίτιδα: Επιτρέπει τις εκδρομές και δραστηριότητες στη φύση;

Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, όμως οι εκδρομές και οι δραστηριότητες στη φύση δεν είναι απαγορευτικές για τους αλλεργικούς – ούτε την περίοδο που η γύρη στην ατμόσφαιρα είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Αρκεί βέβαια να έχουμε φροντίσει να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, να τηρούμε κάποιους κανόνες και να ακολουθούμε ορισμένα «έξυπνα» tips που θα μας βοηθήσουν να ανταπεξέλθουμε στην «πρόκληση». Η αλλεργική ρινίτιδα εξάλλου ταλαιπωρεί περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους στην Ελλάδα, οι οποίοι μαθαίνουν να ζουν με αυτή και αναζητούν τρόπους να αισθάνονται ολοένα και καλύτερα.

Το δυσκολότερο εγχείρημα είναι οι δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους τις περιόδους που η γύρη των δέντρων κυρίως, αλλά και του γρασιδιού ή των αγριόχορτων, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο. Αυτό συνήθως συμβαίνει την άνοιξη. Δεν είναι δυνατόν όμως ο σύγχρονος άνθρωπος να «βάζει σε αναμονή» τη ζωή του για μια τόσο μεγάλη περίοδο, ώστε να μην ταλαιπωρείται από τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας. Σήμερα υπάρχουν πολλοί τρόποι ώστε να ξεπεραστούν όλες οι δυσκολίες. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να εντοπίσει σε ποιο συγκεκριμένο φυτό είναι αλλεργικός. Κάθε φυτό έχει μια ορισμένη περίοδο που εκκρίνει την περισσότερη γύρη και η οποία διαρκεί μερικές ημέρες. Αποφεύγοντας λοιπόν τη φύση τις ημέρες αυτές που ευδοκιμεί το συγκεκριμένο φυτό, περιορίζει κατά πολύ τα συμπτώματα. Όταν αυτή η συγκεκριμένη περίοδος παρέλθει, μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του κανονικά.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό, αυτός που πάσχει από αλλεργική ρινίτιδα να τηρεί τους κανόνες υγιεινής επιστρέφοντας στο σπίτι. Θα πρέπει αμέσως να κάνει μπάνιο και να αλλάζει ρούχα, ώστε να αποφύγει την επιπλέον επαφή με τη γύρη που τυχόν έχει μείνει σε αυτά. Τα ρούχα και όλα τα αντικείμενα που χρησιμοποιεί όσο βρίσκεται στη φύση θα πρέπει να πλένονται σχολαστικά για τον ίδιο λόγο. Επίσης είναι σημαντικό να μην αγγίζει με τα χέρια του τη μύτη ή τα μάτια, ενώ βρίσκεται έξω πριν τα πλύνει επιμελώς. Παράλληλα, μπορεί να βοηθήσει η χρήση γυαλιών, ώστε να αποφεύγεται η απευθείας επαφή της γύρης με τα μάτια ή άλλων αξεσουάρ που εξυπηρετούν τόσο τη δραστηριότητα που θέλει να ακολουθήσει όσο και την προφύλαξή του από τη γύρη, όπως είναι για παράδειγμα ένα μεγάλο καπέλο με γείσο που θα προφυλάξει όλο το πρόσωπο.

WALKING FOREST

Το τελευταίο διάστημα συστήνεται η χρήση της δραστικής ουσίας λεβοκαμπαστίνη στον «αγώνα» κατά της αλλεργικής ρινίτιδας, καθώς αναβαθμίζει θεαματικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Η λεβοκαμπαστίνη, που μπορεί να βρίσκεται σε ένα ρινικό σπρέι ή σε ένα κολλύριο για τα μάτια, είναι μια ασφαλής ουσία και ένας ισχυρός και εκλεκτικός αναστολέας των υποδοχέων ισταμίνης H1. Αυτό σημαίνει πως η καθημερινή της χρήση είναι απολύτως ασφαλής για όλους – ακόμα και σε παιδιά άνω του ενός έτους – καθώς δεν έχει αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα και η μακροχρόνια χρήση της δεν προκαλεί βλάβες στον οργανισμό. Παράλληλα, δεν εμφανίζει «ταχυφυλαξία», δηλαδή η δράση της δεν περιορίζεται μετά από κάποιο διάστημα επειδή ο οργανισμός «την έχει συνηθίσει». Επιπλέον, δρα άμεσα, εφαρμόζεται απευθείας στο όργανο που υποφέρει ενώ η δράση της διαρκεί έως και 12 ώρες.

PAIDI FUSH

Όλα αυτά σημαίνουν πως κάποιος που ταλαιπωρείται από αλλεργική ρινίτιδα ή επιπεφυκίτιδα μπορεί με τη βοήθεια της λεβοκαμπαστίνης να ανταπεξέλθει άριστα σε μια δραστηριότητα ή μια απλή εκδρομή για διασκέδαση στη φύση. Ο οργανισμός του δεν επιβαρύνεται καθόλου και έχει τη δυνατότητα να περιορίσει στο ελάχιστο τα συνεχή φτερνίσματα, την καταρροή, τη ρινική συμφόρηση και τα υδαρή μάτια που παρουσιάζουν κνησμό – όλα δηλαδή τα δυσάρεστα συμπτώματα της αλλεργίας.


Πηγή