Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Αλτσχάιμερ & κληρονομικότητα: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο

Ακόμη και αν φέρετε γονίδια που αυξάνουν την προδιάθεση για την εμφάνιση Αλτσχάιμερ, ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να ελαχιστοποιήσει αυτόν τον κίνδυνο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη εξέτασε τα γονίδια, τον τρόπο ζωής και τη συχνότητα εμφάνισης Αλτσχάιμερ σχεδόν 200.000 Βρετανών άνω των 60 ετών για μια μέση περίοδο οκτώ ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο Αλτσχάιμερ λόγω κληρονομικότητας και ακολουθούσαν ανθυγιεινό τρόπο ζωής είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν την ασθένεια, συγκριτικά με όσους είχαν χαμηλό γενετικό κίνδυνο και ακολουθούσαν υγιεινό τρόπο ζωής.

Αντίθετα, η ποιοτική διαβίωση -τακτική άσκηση, υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, αποχή από το κάπνισμα, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ- φάνηκε ότι μειώνει τις πιθανότητες Αλτσχάιμερ, ακόμη και σε όσους διέτρεχαν υψηλό γενετικό κίνδυνο.

Μεταξύ των ανθρώπων που βρέθηκε ότι αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο λόγω κληρονομικής προδιάθεσης, ο υγιεινός τρόπος ζωής φάνηκε να μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης της νόσου κατά 35%, ανέφεραν οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Exeter, στην Αγγλία.

Αυτό σημαίνει ότι ανά δεκαετία θα μπορούσε να αποφευχθεί ένα περιστατικό άνοιας για κάθε 121 άτομα που θα άλλαζαν τον τρόπο ζωής τους από ανθυγιεινό σε υγιεινό, ανέφεραν οι ερευνητές στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association, ταυτόχρονα με την παρουσίαση των ευρημάτων τους στο διεθνές συνέδριο της Ένωσης για το Αλτσχάιμερ.

Στη βρετανική μελέτη, ο «υψηλός γενετικός κίνδυνος» βασίστηκε στην παρουσία γονιδίων που είναι γνωστό ότι συνδέονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, όπως μια συγκεκριμένη μορφή του γονιδίου APOE και άλλων γονιδίων που έχουν συνδεθεί πρόσφατα με τη νευροεκφυλιστική ασθένεια του εγκεφάλου.

Ως υγιεινός τρόπος ζωής ορίστηκε αυτός που υποδεικνύει η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας και προβλέπει 150 λεπτά ήπιας ή 75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα, αποχή από το κάπνισμα, υγιεινή διατροφή και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (μέχρι ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα την ημέρα).

Τόσο τα γονίδια όσο και ο τρόπος ζωής φαίνεται ότι επηρεάζουν τις πιθανότητες ενός ανθρώπου να αναπτύξει Αλτσχάιμερ. Όσο αυξάνεται ο βαθμός κινδύνου λόγω γονιδίων, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες Αλτσχάιμερ, ενώ το ίδιο ίσχυε ανάλογα με το πόσο υγιεινός ήταν ο τρόπος ζωής.
Ενώ όμως τα γονίδια δεν μπορούν να τροποποιηθούν, ο τρόπος ζωής μπορεί, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.

Πιστεύουν ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, μειώνει την οξειδωτική βλάβη των εγκεφαλικών κυττάρων και βοηθά στην πρόληψη των θρόμβων που προκαλούν εγκεφαλικές βλάβες και φλεγμονές που αυξάνουν τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

9 βότανα που προλαμβάνουν την άνοια (εικόνες)

Οι τρεις παράγοντες που προλαμβάνουν το ένα τρίτο των περιστατικών Alzheimer

Πρόχειρο φαγητό & σωματική αδράνεια: Οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο


Πηγή