Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024

Αλτσχάιμερ: Το σύμπτωμα που προειδοποιεί 20 χρόνια πριν την έναρξη της νόσου

Η σταδιακή απώλεια της μνήμης και η αδυναμία προσανατολισμού θεωρούνται κλασικά συμπτώματα έναρξης άνοιας.

Σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά ευρήματα ωστόσο, υπάρχει ένα παράδοξο σύμπτωμα που πιθανώς προειδοποιεί για τη νόσο Αλτσχάιμερ και μάλιστα πολλά χρόνια πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Η αδυναμία να ξεχωρίσει κάποιος μυρωδιές θα μπορούσε να υποδηλώνει κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η βλάβη στον εγκέφαλο που συνδέεται με το Αλτσχάιμερ μπορεί να συντελείται έως και 20 χρόνια πριν την έναρξη των συμπτωμάτων.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο McGill στον Καναδά εξέτασαν 300 ανθρώπους με μέση ηλικία τα 63 έτη, οι οποίοι διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου λόγω κληρονομικότητας (είχαν ένα γονέα που εκδήλωσε τη νόσο).

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ προκειμένου να ξεχωρίσουν μυρωδιές, όπως της τσιχλόφουσκας, της βενζίνης ή του λεμονιού.

Κάποιοι από αυτούς υποβλήθηκαν σε μετρήσεις πρωτεϊνών στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό που συνδέονται με τη νόσο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι είχαν τη μεγαλύτερη δυσκολία στον εντοπισμό οσμών ήταν αυτοί στους οποίους ήταν πιο υψηλοί οι βιολογικοί δείκτες της ασθένειας.

Σύμφωνα με τον ερευνητή John Breitner, αν γίνει εφικτό να καθυστερήσει η έναρξη των συμπτωμάτων κατά 5 χρόνια, οι επιστήμονες θα μπορούσαν να μειώσουν τη σοβαρότητά τους πάνω από 50%.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι απλά τεστ εντοπισμού οσμών ενδεχομένως συμβάλλουν στην παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ιδιαίτερα σε όσους έχουν αυξημένο κίνδυνο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Διαβάστε επίσης:

Ο χυμός που ενισχύει τη μνήμη κατά 8% σε μόλις δύο μήνες

Αλτσχάιμερ: Οι 4 πρώιμες ενδείξεις πλην της απώλειας μνήμης


Πηγή