Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Αμφιβληστροειδής: Τι δείχνει για τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Oι αμυλοειδείς πλάκες που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ, συσσωρεύονται και στον αμφιβληστροειδή του ματιού.

Οι πλάκες αμυλοειδούς είναι πρωτεϊνικές εναποθέσεις που εμποδίζουν και μειώνουν την απόδοση των εγκεφαλικών κυττάρων. Αυτή η διαταραχή είναι ένα από τα ενδεικτικά σημάδια του Αλτσχάιμερ, της πιο κοινής μορφής άνοιας.

Η αντιστροφή και η πρόληψη αυτού του προβλήματος είναι ένας από τους κύριους στόχους των ερευνών για την άνοια.

Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή San Diego του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, συνέκριναν εξετάσεις αμφιβληστροειδών και εγκεφαλικών αμυλοειδών σε ασθενείς που συμμετείχαν σε πανεθνική μελέτη για την άνοια, καθώς και από μελέτη διαχρονικής αξιολόγησης του κινδύνου αμυλοειδούς και της νευροεκφυλιστικής πάθησης και διαπίστωσαν πως αυτού του είδους οι πλάκες εμφανίζονται επίσης στην περιοχή των ματιών.

Οι αναλύσεις των ειδικών έδειξαν πως υπάρχει σχέση ανάμεσα στην παρουσία κηλίδων αμφιβληστροειδούς στα μάτια και των τομογραφιών εγκεφάλου που δείχνουν υψηλά επίπεδα αμυλοειδών πρωτεϊνών.

Οι γιατροί σημειώνουν ότι η μη επεμβατική απεικόνιση αμφιβληστροειδούς μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμη και να προσφέρει στους γιατρούς μια σημαντική μέθοδο ανίχνευσης των πρώτων σταδίων του Αλτσχάιμερ.

«Αυτό ήταν ένα μικρό αρχικό σύνολο δεδομένων. Συμμετείχαν οκτώ ασθενείς αλλά τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά γιατί υποδηλώνουν ότι μπορεί να είναι δυνατό να προσδιοριστεί η έναρξη, η εξάπλωση και η μορφολογία του Αλτσχάιμερ. Να γίνει δηλαδή μια προκλινική διάγνωση, χρησιμοποιώντας απεικόνιση αμφιβληστροειδούς, αντί για πιο δύσκολες και δαπανηρές τομογραφίες εγκεφάλου», σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Robert Rissman, καθηγητής νευροεπιστημών στην Ιατρική Σχολή San Diego του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Alzheimer’s & Dementia.


Πηγή