Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024

Ανανάς: Αντιμικροβιακά και άλλα οφέλη για την υγεία (εικόνες)

Η εμφάνιση του κορονοϊού αναζωπύρωσε την παγκόσμια ανησυχία για τους ιούς και τα μικρόβια.

Η ανθεκτικότητα των μικροβίων ειδικά, προκαλεί έντονο προβληματισμό στους ειδικούς, οι οποίοι εκτιμούν ότι τα μικρόβια θα σκοτώνουν έναν άνθρωπο κάθε τρία δευτερόλεπτα μέχρι το 2050.

Η μικροβιακή αντίσταση αποτελεί διπλό πρόβλημα: δεν ανακαλύπτονται νέα αποτελεσματικότερα αντιβιοτικά με τον αναγκαίο ρυθμό (η πιο πρόσφατη κατηγορία νέων αντιβιοτικών ανακαλύφθηκε στη δεκαετία του ΄80), ενώ αχρηστεύονται τα υπάρχοντα αντιβιοτικά λόγω άλογης χρήσης.

Αυστραλοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου LaTrobe της Μελβούρνης υποστηρίζουν ότι τα ένζυμα που βρίσκονται στις ρίζες και το στέλεχος του ανανά θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά στη μάχη κατά των υπερανθεκτικών μικροβίων.

Μελέτες διαπίστωσαν ότι τα ένζυμα του εξωτικού φρούτου καταπολεμούν την διάρροια σε χοιρίδια, γεγονός που γεννά ελπίδες ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια λύση στη μάχη κατά των υπερανθεκτικών μικροβίων.

Ο ανανάς είναι ένα χυμώδες φρούτο με ξεχωριστή γεύση, που ευδοκιμεί σε τροπικά κλίματα. Είναι διαθέσιμος κατά τη διάρκεια όλου του έτους στις τοπικές αγορές, αν και η κύρια περίοδος παραγωγής του είναι από τον Μάρτιο έως και τον Ιούνιο.

Ο ανανάς είναι πλούσιος σε βιταμίνες και μέταλλα, μεταξύ των οποίων η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, το ασβέστιο, ο φώσφορος και το κάλιο.

Επίσης, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και χοληστερόλη, ενώ είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες.

Κάποια από τα οφέλη του για την υγεία είναι τα εξής:


Πηγή