Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Αναπνοή από το στόμα ή από τη μύτη και γιατί;

Όλοι γνωρίζουν ότι η αναπνοή είναι μια απολύτως απαραίτητη λειτουργία του οργανισμού μας. Ωστόσο, αυτό που ίσως δεν είναι γνωστό είναι ότι υπάρχει σωστός και λανθασμένος τρόπος αναπνοής.

Ορισμένοι, για παράδειγμα, αναπνέουν μόνιμα ή παροδικά από το στόμα και όχι από τη μύτη, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα του αέρα που φτάνει τελικά στους πνεύμονες.

Γιατί είναι σωστό να αναπνέουμε από τη μύτη και όχι από το στόμα

Η φυσιολογική δίοδος του αέρα προς το κατώτερο αναπνευστικό ξεκινάει από τη μύτη και συνεχίζει μέσω της τραχείας για να καταλήξει στους πνεύμονες. H φύση έχει «προγραμματίσει» έτσι τον ανθρώπινο οργανισμό ώστε καθώς εισπνέουμε τον αέρα από τη μύτη μας ο αέρας αυτός να:

Προσαρμόζεται, μέσω του βλεννογόνου της μύτης, σε μια θερμοκρασία ανάλογη με αυτή που έχει το σώμα μας, δηλαδή περίπου 37 βαθμοί Kελσίου.

Φιλτράρεται, μέσω του επιθηλίου της μύτης, από τα ξένα σωματίδια που τυχόν συμπαρασύρονται μαζί με τον αέρα στη διαδικασία της αναπνοής.

Αποστειρώνεται, μέσω κάποιων ενζύμων που υπάρχουν φυσιολογικά στον βλεννογόνο της μύτης, ώστε να προχωρήσει «καθαρός» ο αέρας προς το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα.

Γιατί δεν πρέπει να αναπνέουμε από το στόμα

Όταν η αναπνοή πραγματοποιείται από το στόμα, είναι εύλογο πως είμαστε αναγκασμένοι να το κρατάμε ανοιχτό ώστε να μπαίνει από αυτό ο αέρας που χρειαζόμαστε. Ωστόσο, καθώς ο βλεννογόνος της στοματικής κοιλότητας δεν είναι φτιαγμένος για να δέχεται τόσο αέρα, το στόμα ξεραίνεται, με αποτέλεσμα αυτή η αίσθηση της ξηρότητας να μας ενοχλεί. Παράλληλα, όπως είναι ευνόητο, ο αέρας δεν φιλτράρεται, με αποτέλεσμα πολλά σωματίδια να καταλήγουν στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα.

Πηγή: Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

Δείτε κι αυτό:

Βαθιές εισπνοές για καλύτερη μνήμη, συνιστούν οι επιστήμονες!

Κρίση πανικού: Άσκηση αναπνοής για να την αντιμετωπίσετε (βίντεο)


Πηγή