Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Αναψυκτικά με ζάχαρη: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο ανδρικής τριχόπτωσης

Η τακτική κατανάλωση αναψυκτικών και άλλων ποτών με ζάχαρη, αυξάνει τον κίνδυνο ανδρικής τριχόπτωσης. 

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Tsinghua στο Πεκίνο κατέληξαν στη διαπίστωση ότι τα αναψυκτικά, οι χυμοί με τεχνητά γλυκαντικά και τα ενεργειακά ποτά ενοχοποιούνται για τριχόπτωση στους άνδρες.

Οι ερευνητές εξέτασαν ανώνυμα 1.028 άνδρες ηλικίας 18 έως 45 ετών στην ηπειρωτική Κίνα.

Οι άνδρες απάντησαν σε ερωτηματολόγια για την κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη, προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζαν, αν κάπνιζαν ή έπιναν, αν είχαν προβλήματα με τα μαλλιά τους, καθώς και για την ψυχική τους υγεία.

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι οι άνδρες που ανέφεραν ότι έπιναν ένα ζαχαρούχο ρόφημα την ημέρα –ή συνολικά ένα έως τρία λίτρα ποτών την εβδομάδα, όπως αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά, χυμούς και ζαχαρούχα ροφήματα με καφεΐνη– είχαν σχεδόν 30% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τριχόπτωση σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου.

Η μεγαλύτερη πρόσληψη γλυκών ροφημάτων συνδέθηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο, με τους συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι κατανάλωναν περισσότερα από ένα γλυκά ποτά την ημέρα -ή σχεδόν 3,5 λίτρα την εβδομάδα- να αντιμετωπίζουν 42% υψηλότερο κίνδυνο απώλειας μαλλιών.

Οι ερευνητές αναφέρθηκαν επίσης σε προηγούμενες μελέτες που εντόπισαν συνδέσεις μεταξύ της τριχόπτωσης και χρόνιων παθήσεων, όπως είναι ο διαβήτης, που θα μπορούσαν να σχετίζονται με την αυξημένη κατανάλωση γλυκών ποτών.

Σημείωσαν τέλος, ότι τα «συναισθηματικά προβλήματα» μπορεί να προέρχονται από την αυξημένη κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών. Επικαλέστηκαν προηγούμενη μετα-ανάλυση, σύμφωνα με την οποία, οι 45 ετών και άνω που καταναλώνουν ζάχαρη πάνω από το μέσο όρο, έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από άγχος, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει απώλεια μαλλιών στους άνδρες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Nutrients.


Πηγή