Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Ανδρική γονιμότητα: Με πόση γυμναστική και σε πόσο διάστημα μπορεί να βελτιωθεί

Περίπου ένα στα τρία ζευγάρια δυσκολεύονται στη σύλληψη παιδιού λόγω κακής ποιότητας του σπέρματος.

Η βασική διέξοδος είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση, αλλά υπάρχει στη συνέχεια αυξημένος κίνδυνος αποβολής και άλλων επιπλοκών.

Οι γιατροί συμβουλεύουν τους άνδρες, που θέλουν να αυξήσουν τις πιθανότητες γονιμότητας, να συνδυάσουν υγιεινή διατροφή, σωματική άσκηση, μείωση του αλκοόλ και διακοπή του καπνίσματος.

Οι άνδρες και ειδικά όσοι κάνουν καθιστική ζωή, μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματός τους, αν ασκούνται συστηματικά, σύμφωνα με μια νέα ιρανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ούρμια, με επικεφαλής τον Μπεζάντ Χατζιζαντέχ Μαλέκι, μελέτησαν 280 άνδρες ηλικίας 25 έως 40 ετών, που χωρίσθηκαν σε τέσσερις ομάδες.

Οι συμμετέχοντες επί έξι μήνες έκαναν σωματική άσκηση διαφορετικής έντασης (μέτρια, έντονη ή με διακοπές) ή δεν ασκούνταν καθόλου. Δείγματα σπέρματος ελήφθησαν και αναλύθηκαν πριν και μετά το πρόγραμμα της άσκησης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ασκούνταν, είχαν καλύτερο σπέρμα σε σχέση με όσους δεν ασκούνταν.

Όσοι ασκούνταν όμως με μέτρια ένταση αλλά σε συνεχή βάση (μισή ώρα «διάδρομο» στο γυμναστήριο τουλάχιστον μέρα παρά μέρα), βελτίωσαν το σπέρμα τους περισσότερο σε σχέση με όσους ασκούνταν είτε πολύ εντατικά (πάνω από μια ώρα), είτε με διαλείμματα.

Σε σχέση με όσους δεν ασκούνταν καθόλου, όσοι έκαναν μέτριας έντασης άσκηση, είχαν κατά μέσο όρο 8,3% μεγαλύτερο όγκο σπέρματος, 12,4% μεγαλύτερη κινητικότητα σπερματοζωαρίων, 17,1% υγιέστερο σχήμα και μορφολογία σπερματοζωαρίων, 14,1% μεγαλύτερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων και 21,% περισσότερα κύτταρα σπερματοζωαρίων. Αν όμως κάποιος σταματήσει να ασκείται, τα οφέλη σύντομα εξαφανίζονται.

Μία εβδομάδα μετά τη διακοπή της άσκησης, η ποσότητα, το σχήμα και συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων είχαν επιστρέψει στα αρχικά επίπεδά τους πριν την άσκηση, ενώ το ίδιο συνέβη μετά από 30 μέρες όσον αφορά την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η άσκηση είναι μια απλή, φθηνή και αποτελεσματική στρατηγική για τη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος στους άνδρες με καθιστική ζωή» δήλωσε ο Μαλέκι.

Πρόσθεσε όμως ότι «ο λόγος που μερικοί άνδρες αδυνατούν να αποκτήσουν παιδιά, δεν έχει να κάνει απλώς με την ποιότητα του σπέρματός τους. Τα προβλήματα ανδρικής γονιμότητας μπορεί να είναι πολύπλοκα και η αλλαγή στον τρόπο ζωής τους δεν είναι πάντα εύκολο να τα λύσει».

Το συμπέρασμα της έρευνας συνοψίζεται στο ότι όσοι άνδρες ασκούνται τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα, μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του σπέρματός τους μέσα σε ένα μόνο εξάμηνο.

Από την άλλη, η έντονη άσκηση, όπως το τρέξιμο και η ποδηλασία μεγάλων αποστάσεων, μπορεί να έχει τελικά αρνητικό παρά θετικό αποτέλεσμα.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό “Reproduction” (Αναπαραγωγή).

 

Διαβάστε επίσης:

Η ουσία που ενισχύει την ανδρική γονιμότητα – Πού θα τη βρείτε


Πηγή