Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Ανεπάρκεια ψευδαργύρου: 5 πιθανά συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε

Ο ψευδάργυρος είναι βασικό μέταλλο, απαραίτητο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού, από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μέχρι την κυτταρική διαίρεση.

Παρόλο που η έλλειψη ψευδαργύρου δεν είναι συνηθισμένη, υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο, όπως οι πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις, οι αλκοολικοί και όσοι πάσχουν από διατροφικές διαταραχές.

Δεδομένου ότι τα συμπτώματα της ανεπάρκειας ψευδαργύρου είναι μη ειδικά, αφορούν δηλαδή και άλλες καταστάσεις, μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Εάν διαπιστώσετε ότι εκδηλώνετε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα, συμβουλευτείτε γιατρό.

Δέρμα

Παρατηρείτε ότι πληγές και εξανθήματα αργούν να επουλωθούν; Μελέτες έχουν δείξει ότι ο ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του δέρματος, όπως η επούλωση των ιστών. Κάποιες μελέτες έχουν διερευνήσει επίσης τον ρόλο του ψευδαργύρου στη θεραπεία της ακμής, λόγω των αντιβακτηριακών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του.

Όρεξη

Δεδομένου ότι τα χαμηλά επίπεδα ψευδάργυρου μπορεί να οδηγήσουν σε ναυτία και να επηρεάσουν αισθήσεις όπως η όσφρηση και η γεύση, η απώλεια της όρεξης είναι ένα ακόμη πιθανό σύμπτωμα που πρέπει να προσέξετε.

Όραση

Το σώμα χρειάζεται ψευδάργυρο για να μεταφέρει τη βιταμίνη Α από το ήπαρ στον αμφιβληστροειδή. Αυτό βοηθά στην παραγωγή μελανίνης, της χρωστικής που προστατεύει τα μάτια. Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στα μάτια, κυρίως στον αμφιβληστροειδή. Προβλήματα όπως η κακή νυχτερινή όραση και η νεφελώδης όραση συνδέονται με την ανεπάρκεια.

Ανάπτυξη

Ο ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των κυττάρων. Αυτό σημαίνει ότι η ανεπάρκεια του στοιχείου μπορεί να εμποδίζει την ανάπτυξη. Στις νεότερες ηλικίες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την παραγωγή ορμονών και να καθυστερήσει τη σεξουαλική ωρίμανση. Μεταξύ 9 και 13 ετών, τα αγόρια και τα κορίτσια πρέπει να προσλαμβάνουν 8mg ψευδαργύρου καθημερινά. Μετά την ηλικία των 14 ετών, οι ημερήσιες ανάγκες ανέρχονται σε 11mg για τα αγόρια και 9mg για τα κορίτσια.

Μυαλό

Η μέτρια και σοβαρή έλλειψη ψευδαργύρου έχει συσχετιστεί με προβλήματα διάθεσης. Πολλοί άνθρωποι γίνονται ευερέθιστοι ή πέφτουν σε λήθαργο. Μελέτη διαπίστωσε υψηλά ποσοστά ανεπάρκειας ψευδαργύρου σε παιδιά με διάσπαση προσοχής / υπερκινητικότητα.

Πηγή: Medical Daily

Διαβάστε επίσης:

Έλλειψη μαγνησίου: Τα 7 συμπτώματα που τη μαρτυρούν

Χαλκός: Πού χρησιμεύει & σε ποιες τροφές θα τον βρείτε (φωτο)

Διαταραχή φωσφόρου: Πόσο επικίνδυνη είναι;

 


Πηγή