Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Ανεύρυσμα: Τα «αθόρυβα» συμπτώματα & πότε αντιμετωπίζεται οριστικά

Το ανεύρυσμα είναι η διεύρυνση, διόγκωση ή διάταση τμήματος ενός αιμοφόρου αγγείου (συνήθως αρτηρίας) λόγω οργανικής πάθησης ή κάκωσης των τοιχωμάτων του.

Όσο αυξάνεται το μέγεθος του ανευρύσματος τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος ρήξης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία και κατόπιν σε καταπληξία, που οδηγεί στο θάνατο.

Τα ανευρύσματα συνήθως σχηματίζονται λόγω εξασθένησης των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, και μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας κληρονομικής πάθησης ή επίκτητης ασθένειας. Τα ανευρύσματα μπορεί επίσης να αποτελέσουν σημείο σχηματισμού θρόμβων ή και εμβολής.

Μπορούν να εκδηλωθούν οπουδήποτε στο σώμα, είναι όμως πιο κοινά στον εγκέφαλο ή στις αρτηρίες που οδηγούν στην καρδιά, τα πόδια και τα χέρια.

Οι νέες θεραπείες έχουν συμβάλλει στη μείωση των θανάτων από ανεύρυσμα.

Οι γιατροί προχωρούσαν στο παρελθόν σε ανοιχτή χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση ενός αιμοφόρου αγγείου με τους κινδύνους που συνεπάγεται κάτι τέτοιο.

«Σήμερα μπορούμε να διορθώσουμε το πρόβλημα από μέσα, χωρίς να χρειάζεται πάντα να ανοίξουμε τον ασθενή», αναφέρει ο Δρ. Ali Azizzadeh, διευθυντής αγγειακής χειρουργικής στο Smidt Heart Institute του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες.

Η Roxanne Hanks, 61 ετών, από την κοιλάδα Simi, στην Καλιφόρνια, αποτελεί ζωντανή απόδειξη αυτής της προόδου.

«Ήμουν υγιής, σωματικά δραστήρια και εργαζόμουν με πλήρες ωράριο. Συχνά όμως ένιωθα ζάλη και λαχάνιαζα με ελάχιστη προσπάθεια, όπως το ανέβασμα μιας σκάλας. Οι γιατροί προσπαθούσαν να εντοπίσουν τα αίτια». Μετά από μήνες εξετάσεων και επισκέψεων στους γιατρούς, διαγνώστηκε με ανεύρυσμα αορτής. Η περίπτωση της Hanks ήταν περίπλοκη. Πρώτον, έπρεπε να υποβληθεί σε ανοιχτή εγχείρηση για την αποκατάσταση του μπροστινού τμήματος της αορτής της. Δύο μήνες αργότερα υποβλήθηκε σε ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση.

Η Χανκς δήλωσε ότι έχει επιστρέψει στην εργασία, στην άσκηση και έχει μια υπέροχη γεμάτη ζωή.

Το «κλειδί» για την επιτυχημένη αντιμετώπιση του ανευρύσματος είναι η έγκαιρη διάγνωση, λέει ο Azizzadeh.

Αν έχετε ανεξήγητο πόνο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε.

Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το οικογενειακό ιστορικό, το κάπνισμα, την υψηλή αρτηριακή πίεση και την αυξημένη χοληστερόλη.

Κάποια ανευρύσματα προκαλούν πόνο, τα περισσότερα όμως δεν προκαλούν συμπτώματα.

Με πληροφορίες από healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Τα συμπτώματα SOS που πρέπει να γνωρίζετε (φωτο)

Πόνος στη μέση: Πότε δείχνει ανεύρυσμα, αρθρίτιδα, πέτρες στα νεφρά

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


Πηγή