Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Ανησυχία για τη συνύπαρξη γρίπης και κορωνοϊού -Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί για τα εμβόλια Η1Ν1 και COVID

Για τα αυξημένα κρούσματα γρίπης και την επιδημιολογική εικόνα του κορωνοϊού μίλησαν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Η συνύπαρξη των αυξημένων κρουσμάτων της γρίπης με τον κορωνοϊό έχει προκαλέσει προβληματισμό στις υγειονομικές αρχές της χώρας.

Πλεύρης: «Αντιμετωπίζουμε τον κορωνοϊό με τη δέουσα σοβαρότητα»

Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι, παρά την εύλογη ανησυχία που υπάρχει, η επιδημιολογική εικόνα την τρίτη χρονιά της πανδημίας δείχνει ότι δεν θα υπάρχει τόσο μεγάλη πίεση για ΜΕΘ λόγω COVID, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, έχει νοσήσει, ενώ υπάρχουν πλέον και οι αντιιικές θεραπείες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ, ο Θ. Πλεύρης δήλωσε για τις ιδιωτικές κλινικές πως πλέον θα μπορούν να κρατούν και να διαχειρίζονται περιστατικά COVID σε απλές κλίνες, καθώς δεν θέλουμε να πιεστεί πάλι το ΕΣΥ και να περιορίσει την τακτική λειτουργία του.

Πρωτίστως, είπε, θα χρειαστούν απλές κλίνες. Για ΜΕΘ δεν θα υπάρχει τόση ανάγκη. «Αντιμετωπίζουμε τον κορωνοϊό με τη δέουσα σοβαρότητα, αλλά με όρους διαφορετικούς στον τρίτο χρόνο της πανδημίας, θα μάθουμε να συνυπάρχουμε μέχρι να γίνει μια απλή νόσος» ανέφερε.

Εξήγησε, επίσης, ότι η περιορισμένη εξάπλωση της γρίπης τα προηγούμενα χρόνια οφειλόταν στα μέτρα ατομικής προστασίας που χρησιμοποιούσε ο πληθυσμός, όπως οι μάσκες.

Όσον αφορά τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον κορωνοϊό, τόνισε ότι θέμα επάρκειας δεν υπάρχει και σημείωσε πως η σύσταση είναι να εμβολιαστούν οι άνω των 60 και οι ευπαθείς ομάδες. Ωστόσο, τόνισε πως αν υπάρξει ανάγκη να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός, δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παγώνη: «Τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη θα πρέπει ο κόσμος να εμβολιαστεί για Η1Ν1»

Από την πλευρά της, η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, επισήμανε πως δεν πρέπει να εκδηλωθεί πανικός, καθώς τέτοια εποχή εμφανίζονται τα κρούσματα γρίπης.

Χαρακτηριστικά, επισήμανε: «Ο ΕΟΔΥ σωστά ενημέρωσε ότι υπάρχουν κρούσματα γρίπης, γιατί ο κόσμος πρέπει να ξέρει. Όμως, κρούσματα γρίπης και πριν τρία χρόνια υπήρχαν τέτοιες εποχές. Όχι ότι είναι πάρα πολλά, αντιμετωπίσιμα είναι. Απλώς δύο χρόνια φορούσαμε τις μάσκες, δεν είχαμε λοιπόν κρούσματα γρίπης. Τώρα έχουμε».

Σχετικά με τη γρίπη, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ υπογράμμισε: «Τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη θα πρέπει ο κόσμος να εμβολιαστεί για Η1Ν1, και όσο περισσότεροι εμβολιαστούνε, στην έξαρση, τέλη Δεκέμβρη μέχρι Φλεβάρη, θα αντιμετωπιστεί όπως κάθε χρόνο».

Σχετικά με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό τόνισε πως υπάρχουν πρωτόκολλα για το ποιοι θα εμβολιαστούν με τα νέα εμβόλια και εκτίμησε ότι και αυτά θα είναι διαθέσιμα τον Οκτώβρη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημείωσε επίσης πως οι άνω των 60 να πάνε από τώρα να τα κάνουν και να μην περιμένουν τα επικαιροποιημένα, καθώς και τα ήδη υπάρχοντα καλύπτουν την 4η δόση του κορωνοϊού.


Πηγή