Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Ανησυχία και εγρήγορση για τα αυξημένα κρούσματα - Εντατικοποίηση των ελέγχων για κορονοϊό και νέα μέτρα στον ορίζοντα

Ανησυχία και εγρήγορση για τα αυξημένα κρούσματα – Εντατικοποίηση των ελέγχων για κορονοϊό και νέα μέτρα στον ορίζοντα

Ανησυχία αλλά και εγρήγορση προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, με ανοιχτό το ενδεχόμενο αν δεν υπάρξει έγκαιρη αντιμετώπιση, να σημειωθεί αρνητική εξέλιξη στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το τελευταίο 24ωρο, 65 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας και 16 σε δεξαμενόπλοιο, που παραμένει αγκυροβολημένο έξω από Πειραιά. Το πλοίο έχει σημαία Μάλτας και είναι ελληνικών συμφερόντων. Θετικοί στον κορονοϊό ήταν οκτώ Ινδοί και οκτώ Φιλιππινέζοι ναυτικοί, ενώ οι υγιείς ναυτικοί έχουν τεθεί σε καραντίνα. (δείτε εδώ πού εντοπίστηκαν τα χθεσινά κρούσματα)

Το βράδυ της Πέμπτης πέθανε 59χρονος στην Αλεξανδρούπολη από κορονοϊό ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη χώρα μας στους 204.

Με μέτρα αποφυγής του συνωστισμού, χρήση μάσκας ιδιαίτερα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τους χώρους διασκέδασης και εντατικούς ελέγχους οι αρμόδιες αρχές προσπαθούν να ανακόψουν τη διασπορά του ιού.

Στο «κόκκινο» η Αττική

Αττική και Θεσσαλονίκη βρίσκονται σταθερά στο επίκεντρο της επιδημίας το τελευταίο 15νθήμερο, κατέχοντας και τις αρνητικές πρωτιές στον αριθμό των κρουσμάτων. Υποχρεωτική πλέον η μάσκα προστασίας και στους εσωτερικούς χώρους στις δημόσιες υπηρεσίες τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τους πολίτες.

Οι περισσότεροι πολίτες φαίνονται να συμμορφώνονται, ενώ οι απείθαρχοι πληρώνουν πρόστιμο 150 ευρώ.

Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται σε φαινόμενα συναθροίσεων και συνωστισμών σε νυχτερινά κέντρα και τουριστικούς προορισμούς, όπως η Μύκονος που ανησυχεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση και τα αρμόδια επιτελεία.

Λήψη νέων μέτρων αν χρειαστεί

Οι εξελίξεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου χθες Πέμπτη 30/7.

Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν τα δεδομένα και διαπιστώθηκε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών. Τονίστηκε, όμως, με έμφαση, η ανάγκη επαγρύπνησης και αυστηρής εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή του συνωστισμού και για τη χρήση μάσκας.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τους χώρους διασκέδασης, όπου θα ενισχυθούν οι έλεγχοι. «Αν κρίνετε ότι πρέπει να σημάνετε συναγερμό για τη λήψη κάποιου μέτρου, μην διστάσετε να το κάνετε έγκαιρα» τόνισε ο Πρωθυπουργός στους επιστήμονες.

Ανέφερε δε ότι οι τακτικές τηλεδιασκέψεις, όπως η σημερινή, για την εξέλιξη της πανδημίας, θα συνεχιστούν τρεις φορές την εβδομάδα και τον Αύγουστο.

«Αφού τα κρούσματα διαρκώς αυξάνονται, τώρα ο κ. Μητσοτάκης πετάει το μπαλάκι στους επιστήμονες για ενδεχόμενη λήψη νέων μέτρων για τα ΜΜΜ», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εικόνες χάους στην Πάτρα για ένα εισιτήριο

Εικόνες χάους έξω από το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων στην Πάτρα. Εκατοντάδες κόσμου συνωστίζονται για να εξασφαλίσουν ένα εισιτήριο για πολιτιστική εκδήλωση με δωρεάν είσοδο σε αρχαιολογικό χώρο με αφορμή την πανσέληνο του Αυγούστου. Άλλοι φορώντας μάσκα και άλλοι χωρίς αδιαφορούν για την έλλειψη αποστάσεων και στριμώχνονται, παρουσία αστυνομικών που προσπαθούν να επιβάλλουν μία τάξη. Μετά από αυτές τις εικόνες, οι διοργανωτές αποφάσισαν να κάνουν την εκδήλωση σε ανοιχτό θέατρο και όχι σε αρχαιολογικό χώρο.

«Μετά από αυτή την εξέλιξη, οφείλουμε να λάβουμε υπόψη την ανάγκη του κόσμου και αλλάξαμε το χώρο που θα γίνει η εκδήλωση», δήλωσε η Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων.


Πηγή