Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Αντίσταση στην ινσουλίνη: Το είδος άσκησης που σας προστατεύει από τον διαβήτη

Η αντίσταση στην ινσουλίνη δείχνει ότι το σώμα δεν ανταποκρίνεται στη δράση της ινσουλίνης, της ορμόνης που βοηθά το σώμα να επεξεργάζεται τη γλυκόζη.

Η κατάσταση αυτή μπορεί σταδιακά να εξελιχθεί σε διαβήτη.

Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος, τα άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη πρέπει να αυξήσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

Η υψηλής έντασης διαλειμματική άσκηση, μια εναλλακτική λύση για τους διαβητικούς, έχει προσελκύσει τα τελευταία χρόνια το επιστημονικό ενδιαφέρον, καθώς απαιτεί λιγότερο χρόνο και έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τους δείκτες που σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς.

ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Όμως η άσκηση δεν λειτουργεί το ίδιο αποτελεσματικά για όλους. Αυτή η διαφορά είναι γνωστή αλλά έχει διερευνηθεί μόνο σε άτομα που ακολουθούν κλασικά προγράμματα άσκησης αντοχής.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, η υψηλής έντασης διαλειμματική άσκηση (HIIT: Interval Training High-Intensity) είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τον περιορισμό του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 ανεξαρτήτως των επιπέδων της ινσουλινοαντίστασης (βασικό προειδοποιητικό σημάδι για τον διαβήτη τύπου 2).

Οι ερευνητές υπέβαλαν 40 ενήλικες γυναίκες που διέτρεχαν κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε πρόγραμμα υψηλής έντασης διαλειμματικής προπόνησης διάρκειας 10 εβδομάδων. Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες με βάση το επίπεδο αντίστασης στην ινσουλίνη και συγκρίθηκαν οι αντιδράσεις τους απέναντι στο πρόγραμμα άσκησης.

Η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση προκάλεσε θετικές αλλαγές στις μετρήσεις της καρδιομεταβολικής υγείας σε όλες τις γυναίκες, ιδιαίτερα στην αρτηριακή πίεση, στα επίπεδα γλυκόζης και στα επίπεδα ινσουλίνης. Επίσης οι γυναίκες και στις δύο ομάδες έχασαν βάρος και σωματικό λίπος.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Physiology.

Διαβάστε επίσης:

Αντίσταση στην ινσουλίνη: Τα μέτρα που πρέπει να λάβετε άμεσα για να μην εξελιχθεί σε διαβήτη

Πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 σε 4 βήματα

Το μπαχαρικό που ρυθμίζει το ζάχαρο και προστατεύει από την αντίσταση στην ινσουλίνη!

 


Πηγή